emg home
RSS

Fratini: Srbija potvrdila privrženost Evropi

14. septembar 2010. | 16:33

Izvor: Beta

Ministar spoljnih poslova Italije Franko Fratini izjavio je danas u Rimu da je Srbija potvrdila svoju privrženost Evropi i izrazio nadu da će na sledećem sastanku šefova diplomatija Unije biti odlučeno da se Evropskoj komisiji prosledi zahtev Srbije za priključenje EU."Treba uvažiti da su postupci Srbije sa stanovišta Evrope bili veoma dobri i da je Srbija potvrdila svoju privrženost Evropi", rekao je Fratini posle sastanka s ministrom spoljnih poslova Srbije Vukom Jeremićem, podsetivši da je u UN nedavno prihvaćena rezolucija o Kosovu koju je Srbija usaglasila sa EU.

Fratini je, kako prenose italijanske agencije, izrazio nadu da će na narednom sastanku šefova diplomatija evropske dvedesetsedmorice biti prihvaćeno da se Evropskoj komisiji prosledi zahtev za priključenje Srbije.

"Pohvalio sam fleksibilnost i strateški pristup Beograda, koji je odlučio da da prioritet evropskoj perspektivi zemlje uprkos tako osetljivom pitanju za srpski narod, kao što je Kosovo", objasnio je Fratini.

Šef italijanske diplomatije rekao je da je Rim očekivao da će na juče održanom sastanku ministara Unije na dnevnom redu biti prosleđivanje zahteva Srbije za članstvo u EU, "ali da se, na žalost, to nije dogodilo".

"Želimo da Evropa što pre donese tu političku odluku", kazao je Fratini i izrazio nadu da bi korak napred ka EU za Srbiju mogao da bude načinjen u oktobru, tokom narednog ministarskog sastanka.

Italijanski zvaničnik je ponovio da je Italija najbolji prijatelj Srbije među zemljama EU što je potvrdio i Vuk Jeremić.

"Italija je jedan od strateških partnera Srbije u svetu i uvek je bila jedna od zemalja koje su pružale najveću podršku evropskim težnjama Srbije", zaključio je Jeremić.

Šefovi diplomatija Evropske unije juče su u Briselu jednoglasno zaključili da je nužno poslati "jasan i povoljan signal za napredak Srbije na putu u Evropu" i dogovorili da se u oktobru zvanično odluči o nalogu Evropskoj komisiji da utvrdi mišljenje o spremnosti Srbije da postane kandidat za prijem u EU. 

 

Fasino: Ubrzati evropsku integraciju Zapadnog Balkana

 

Neophodno je ubrzati evropsku integraciju Zapadnog Balkana radi konačne stabilizacije tog regiona, izjavio je danas u Rimu funkcioner italijanske Demokratske stranke Pijero Fasino posle razgovora sa šefom srpske diplomatije Vukom Jeremićem.

Glavna tema razgovora Jeremića i Fasina, predsednika Foruma za spoljnopolitička pitanja Demokratske stranke, bili su Kosovo i evropska integracija balkanskih zemalja, preneli su italijanski mediji.

"Ubrzanja evropske integracije zemalja Zapadnog Balkana neophodno je kako bi se okoncali napori koje je upravo EU poslednjih godina uložila u cilju stabilizacije regiona", rekao je Fasino.

On je dodao da je "to koristan način da se zemlje i narodi regiona podstaknu da pronađu rešenja za sukobe dijalogom i kompromisima.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

13. septembar - 19. septembar 2010.

>>