emg home
RSS

Fratini: Tadićev emisar EU preneo pomirljiv stav Srbije o Kosovu

26. jul 2010. | 15:12 20:25

Izvor: Beta

Grad: Brisel

Šef italijanske diplomatije Franko Fratini izjavio da je posebni izaslanik predsednika Srbije Borisa Tadića ministrima spoljnih poslova zemalja Evropske unije izneo stavove Srbije o rešenju problema Kosova i da je taj stav pomirljiv i da izgleda otvara mogućnost za pregovore Beograda i Prištine.

Fratini je rekao da su ministri EU razgovarali o tome da Tadiću bude poslata pozitivna poruka i Evropskoj komisiji bude naloženo da izradi mišljenje o spremnosti Srbije da dobije status kandidata za članstvo u EU.

Fratini je rekao da je za većinu članica EU i neke druge zemlje mišljenje Međunarodnog suda pravde znači da se u vezi s Kosovom o svemu može pregovarati osim o statusu.

Fratini je dodao da će biti presudno kakvu će rezoluciju Srbija predložiti Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija na raspravi o Kosovu u septembru.

Fratini je ranije danas, na margini zasedanja šefova diplomatija EU, rekao da Srbiji treba uputiti poruku o njenom zahtevu da dobije status kandidata za prijem u EU i da uslov za to ne sme biti priznanje Kosova.

Ministar inostranih poslova Belgije, predsedavajuće EU, Steven Vanakere, novinarima je izjavio da je EU ostvarila napredak usvajanjem jednogasnog stava o sledećim koracima u politici prema Srbiji i Kosovu, posle mišljenja MSP-a.

Vanakere je napomenuo da je još važnije da će buduća posebna diplomatska služba EU imati veći uticaj na postizanje usaglašenih stavova kad u septembru na nivou šefova država ili vlada i čelnika diplomatija EU bude održana temeljna rasprava o budućoj strategiji i smernicama spoljne politike Unije, što podrazumeva i ulazak zemalja u EU.

Kiparski ministar spoljnih poslova Markos Kiprijanu je uoči sastanka šefova diplomatija EU izjavio da rešenje za Kosovo mora biti nađeno kroz pregovore o teritorijalnom integritetu, a ne kroz jednostrane izjave o nezavisnosti.

   

DSS traži od Tadića da kaže šta je poručio EU

Poslanik Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić zatražio je večeras od predsednika Srbije da saopšti šta je njegov izaslanik rekao ministrima EU i ponovio zahtev da šef države podnese ostavku.

Aligrudić je u Skupštini kazao da je, posle savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde, jedini izlaz za aktuelnu vlast da njeni predstavnici odstupe sa svojih funkcija, pre svih predsednik države.

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić je, odgovarajući na Aligrudićevo pitanje, rekao da se Srbija dogovara sa svim međunarodnim faktorima jer želi da njena rezolucija pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija bude prihvaćena, pa traži podršku onih koji su najuticajniji.

"Rezolucija koju podnosima biće rezolucija Srbije, a ne nečija druga. Cilj nam je da se otvori pregovarački proces koji će dovesti do rešenja koje nije suprotno Ustavu Srbije. To je težak zadatak u Generalnoj skupštini UN pod ovakvim okolnostima i da bi ta rezolucija prošla neophodno je konsultovati se", rekao je Jeremić.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

27. septembar - 03. oktobar 2010.

>>
  • Obradović: 100 miliona evra za obrazovni sistem

    28. sep 2010.

    Beta

  • Dačić: Razmena iskustava važna u borbi s posledicama katastrofa

    28. sep 2010.

    Sankt Peterburg, Emg.rs