emg home
RSS

Ministri EU: Ubrzati pridruženje Srbije EU (VIDEO)

27. jul 2010. | 00:38 08:51

Izvor: Beta

Grad: Brisel

Većina šefova diplomatija Evropske unije na zasedanju u Briselu tražila ubrzanje pridruženja Srbije EU, s ciljem da se podrži proevropska srpska vlast u Beogradu, ali su dve-tri uticajne članice Unije stavile do znanja da to treba učiniti korak po korak, rekao je novinarima slovenački ministar inostranih poslova Samuel
Žbogar.

On je naglasio da je većina smatrala da, u svetlu mišljenja Međunarodnog suda pravde o Kosovu, brzo treba razmotriti kandidaturu Srbije za članstvo u EU kako bi se podstakao dijalog Beograd-Priština, a to bi značilo da se od Evropske komisije traži da izradi mišljenje o spremnosti Srbije da dobije status kandidata za
članstvo u EU.

Novinarima je to potvrdio i šef italijanske diplomatije Franko Fratini, koji je objasnio da nije usvojen nikakav zaključak jer ta tema i nije bila na zvaničnom dnevnom redu.

Predstavnica EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Ketrin Ešton je izjavila da takve rasprave nije bilo i da je jedino važno to što je ona srpskom predsedniku Borisu Tadiću i kosovskom premijeru Hašimu Tadiću prenela da Unija nudi pokretanje dijaloga Beograd-Priština u cilju ostvarenja njihove evropske budućnosti.

Žbogar je istakao stav Ljubljane da treba uložiti sve napore da se Srbija ne izgubi na evropskom putu, a predložio je da u dobre usluge EU za podsticanje dijaloga Beograda i Prištine budu uključeni i SAD i još neke važne države.

Slovenački ministar je dodao da je EU postigla saglasnost o ponudi Beogradu i Prištini za dijalog i da je jedinstven stav bio da je budućnost i Srbije i Kosova u EU.

   

Moratinos: Nepriznanje Kosova očuvalo stabilnost regiona

Šef španske diplomatije Migel Anhel Moratinos izjavio da je stav Španije i nekoliko zemalja Evropske unije da ne priznaju nezavisnost Kosova pomogao stabilnosti Zapadnog Balkana, isto kao što je održao i pospešio modernu i proevropsku Srbiju.

Španski ministar inostranih poslova je rekao da je to predočio na sastanku šefova evropskih diplomatija u Briselu. Moratinos je objasnio da je nepriznanje Kosova bio presudan činilac za organizovanje junske konferencije EU-Zapadni Balkan u Sarajevu, odnosno za učešće svih zemalja regiona i EU i za nastavak gradnje proevropskog stava u umerenoj Srbiji.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

27. septembar - 03. oktobar 2010.

>>
 • Međunarodni dan starijih

  1. okt 2010.

  Beta

 • Škundrić predsednik Sportskog društva Crvena zvezda

  1. okt 2010.

  Beta

 • DRI u tri javna preduzeća zbog sumnje u kršenje zakona

  1. okt 2010.

  RTS

 • S delegacijom Kine o mostu 18. oktobra

  1. okt 2010.

  Tanjug