emg home
RSS

Ketrin Ešton pohvalila stav Kosova

21. septembar 2010. | 08:36

Izvor: Beta

Grad: Njujork

Predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton sastala se sinoć s premijerom Kosova Hašimom Tačijem i visoko ocenila spremnost Vlade Kosova da sarađuje sa Srbijom, saopštio Tačijev kabinet.

Vlada Kosova i Tači su snažno opredeljeni za regionalnu saradnju u cilju ispunjenja kriterijuma za integraciju zemalja jugoistočne Evrope u EU, smatra Ketrin Ešton, navodi kabinet.

"Ketrin Ešton je pohvalila spremnost Vlade Kosovo i Tačija da razgovaraju s Vladom Srbije o pitanjima međudržavne saradnje. Taj pristup u interesu svih otvara razvojnu perspektivu regiona", rekla je Ketrin Ešton, prenosi kabinet.

Tokom sastanka u Ujedinjenim nacijama razgovarano je o zbivanjima na Kosovu, o koracima koji će biti preduzeti posle mišljenja Međunarodnog suda pravde i donošenja rezolucije Generalne skupštine UN.

Ketrin Ešton i Tači su posebno razgovarali o koracima povezanim sa saradnjom Kosova i Srbije i o spremnosti i opredeljenju Kosova za ostvarenje standarda za integraciju u EU, a naročito o procesu ukidanja viza.

Posebno mesto tokom sastanka je dato razgovorima Kosova i Srbije o tehničkim pitanjima. "Otvoreni smo za razgovore sa Srbijom o temama od posebnog interesa za naše građane. Medjutim, nikad i nikako nećemo razgovarati o pitanjima koja se odnose na naše unutrašnje uređenje. Pitanje statusa Kosova je okončano proglašenjem Kosova nezavisnom i suverenom državom, na osnovu predloga Martija Ahtisarija. Ta realnost je potvrđena i mišljenjem Međunarodnog suda pravde i rezolucijom UN", rekao je Tači.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Kosovo, Evro-integracije

Lokacija: Kosovo

Ličnosti: Hašim Tači, Ketrin Ešton

Institucije: Ujedinjene nacije, EU


Unesite tekst komentara:

<<

22. novembar - 28. novembar 2010.

>>

Povezani naslovi