emg home
RSS

Tadić u UN na sastanku o milenijumskim ciljevima

20. septembar 2010. | 09:25 09:31

Izvor: Emg.rs, Beta

Grad: Njujork

Predsednik Srbije Boris Tadić govoriće danas u Ujedinjenim nacijama na sastanku o ostvarenju milenijumskih razvojnih ciljeva UN. Tadić boravi u Njujorku do 25. septembra, gde predvodi državnu delegaciju na 65. zasedanju Generalne skupštine UN.

Tadić će u sredu govoriti o mogućnostima investiranja u Srbiju na simpozijumu Putevi napretka u klubu Harvard u Njujorku.

Najavljeno je da će Tadić u subotu govoriti na Generalnoj skupštini UN u okviru generalne debate. Tokom zasedanja Generalne skupštine Tadić će imati više bilateralnih sastanaka s predsednicima, premijerima i ministrima spoljnih poslova članica UN.

Prištinski mediji su juče najavili da će se Tadić i kosovski premijer Hašim Tači u Njujorku s predstavnicom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton razmotriti mogućnost razgovora Prištine i Beograda.

 

UN o smanjenju siromaštva u svetu

Šefovi vlada ili država 192 članica UN danas će na samitu razgovarati o ostvarenju milenijumskih razvojnih ciljeva u borbi protiv siromaštva u svetu. Milenijumski ciljevi određeni su 2000. i uključuju smanjenje siromaštva na pola sadašnjeg nivoa do 2015, obezbeđenje osnovnog obrazovanja za sve, promovisanje ravnopravnosti polova, smanjenje smrtnost dece, poboljšanje zdravlja majki, borbu protiv side, malarije i drugih bolesti i očuvanje životne sredine i formiranje svetskog partnerstvo za razvoj.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun je procenio da će biti potrebno 100 milijardi dolara kako bi se ostvarili zacrtani ciljevi za smanjenje siromaštva.

U dokumentu koji treba da bude usvojen do srede, kad se skup završava, šefovi država navode žaljenje zbog toga što moraju da konstatuju da više od milijardu ljudi živi u krajnjem siromaštvu ili gladuje i da i dalje kao glavni problemi ostaju neravnopravnost zemalja i unutar zemalja". Ekonomska kriza, kaže se u dokumentu, je pojačala ugroženost stanovništva planete, produbila nejednakost i uticala negativno na napredak ostvaren u razvoju. "Uvereni smo da milenijumski ciljevi mogu biti ostvareni, uključujući i u najsiromašnijim zemljama", navodi se u tom dokumentu.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Kosovo

Lokacija: Kosovo

Ličnosti: Boris Tadić, Ban Ki Mun, Hašim Tači, Ketrin Ešton

Institucije: Ujedinjene nacije, EU


Unesite tekst komentara:

20. septembar 2010. 16:31:04

| PATRIOTA

0

Pa o cemu ce on da govori kada srpski narod gladuje. Kako ga samo nije stramota da stane za govornicu.

<<

22. novembar - 28. novembar 2010.

>>

Povezani naslovi