emg home

RSS

File: Vreme da EU ozbiljno shvati zahtev Srbije za članstvo (VIDEO)

17. septembar 2010. | 13:52 14:01

Izvor: Emg.rs

Evropski komesar za proširenje Evropske unije Štefan File izjavio je danas u Beogradu da je došlo vreme da Evropska unija ozbiljno shvati zahtev Srbije za članstvo i izrazio nadu da će odluka o prosleđivanju zahteva Srbije Evropskoj komisiji biti ubrzo doneta.

File je posle razgovora sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, rekao da na putu Srbije u EU neće biti prečica nego da će se proces odvijati prema zaslugama.

File je izrazio uverenje da usaglašavanje zajedničke “kosovske” rezolucije Srbije i 27 zemalja EU predstavlja nov početak u odnosima Srbije i EU.

Tadić je rekao da Srbija želi da u najkraćem mogućem roku otpočne pregovore o članstvu u EU, ali da ne želi da na veštački način dobije ubrzanje procesa evropskih integracija.

       

“Mi ćemo nastaviti naš dijalog sa svim evropskim institucijama i 27 zemalja članica verujući da u jednom ubzanom tempu, ali ne sa namerom da zaobiđemo i preskočimo prirodne faze procesa učlanjenja, već verujući da hoćemo da ispunimo sve što je vezano za naše obaveze prema članstvu u EU, i konačno možemo doći do pregovora o članstvu do kraja sledeće godine ili početka 2012. godine”, rekao je on.

Tadić je, kako je rekao, još jednom potvrdio Fileu da je srpska vlada privržena okončanju saradnje sa Haškim tribunalom, hapšenju i izručenju preostale dvojice optuženih, i izrazio očekivanje da će ta stranica istorije ostati zatvorena u najskorije vreme.

Kada je reč o Kosovu, predsednik zemlje je rekao da Srbija ima pravo da brani svoje legitimne interese na KiM, i izrazio očekivanje da kroz pregovore “možemo pronaći stabilno i održivo rešenje za KiM, što podrazumeva poštovanje legitimnih nacionalnih interesa albanskog naroda i legitimnih nacionalnih interesa srpskog naroda”.

         

Regionalna saradnja od posebne važnosti u borbi protiv kriminala

 

Štefan File i potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić ocenili su danas u Beogradu da će u predstojećem periodu za institucije EU od posebne važnosti biti regionalna saradnja i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Kako je saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, na sastanku je zajednički konstatovano da je Srbija učinila značajan napredak u oblasti evropskih integracija.

Dačić, koji je i ministar unutrašnjih poslova, upoznao je Filea sa napretkom u oblasti unutrašnjih poslova u prethodnom periodu i istakao spremnost Srbije za nastavak saradnje sa institucijama Evropske unije, navodi se u saopštenju.

File je, kako se dodaje, istakao da je očigledan napredak ostvaren u oblasti unutrašnjih poslova, navodeći posebno viznu liberalizaciju i značajnu ulogu Ministarstva unutrašnjih poslova u tom procesu.

Komesar File je takođe istakao značaj uloge koju Dačić ima kao ministar unutrašnjih poslova, ali i kao predsednik političke stranke, i izrazio spremnost na saradnju u obe oblasti, saopštio je MUP Srbije.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

07. novembar - 13. novembar 2011.

>>