emg home
RSS

Reakcije na usaglašavanje rezolucije sa EU (VIDEO)

09. septembar 2010. | 14:34 18:08

Izvor: Beta, Emg.rs

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je danas da je nova, sa Evropskom unijom usaglašena rezolucija srpske vlade o Kosovu bilo "najbolje moguće rešenje do koga je vlada Srbije mogla da dođe posle iznošenja savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde".U novom dokumentu Srbija nije otišla ispod crvene linije, odnosno zadržala je svoje stavove po pitanju nacionalnog suvereniteta i integriteta, rekao je Dačić novinarima na Oblačinskom jezeru kraj Niša, gde je održana združena vežba srpskih i ruskih jedinica za delovanje u vanrednim situacijama.

Dačić je naveo da je Beograd istovremeno pokazao još veću želju da sarađuje sa EU kako bi se postiglo pozitivno i obostrano prihvatljivo rešenje.

"Države koje su priznale nezavisnost Kosova su se ponadale da ćemo posle mišljenja MSP-a mi da odustanemo ili zaćutimo. Ali, mi smo ovim pokazali da nikako nećemo odustati i da smo otvoreni za saradnju u iznalaženju kompromisneg rešenja kada je Kosmet u pitanju. Za taj naš stav imamo podršku i država koje nisu priznale Kosovo", rekao je Dačić.

Generalna skupština UN razmatraće danas predlog izmenjene rezolucije o Kosovu koji je Srbija podnela posle usaglašavanja teksta sa Evropskom unijom.

 

Kušner: Francuska čestita Srbiji na postignutom sporazumu


Francuska čestita Srbiji na sporazumu koji je postigla sa Evropskom unijom o predlogu rezolucije o Kosovu u Generalnoj skupštini UN, rekao je sinoć šef francuske diplomatije Bernar Kušner.

"Ovaj sporazum otvara put dijalogu između Beograda i Prištine, što je Francuska stalno želela. Taj dijalog je potreban da bi se podstakla saradnja, napredovalo na putu ka Evropi i poboljšao život svih. Radi se o još jednom koraku ka normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova", rekao je Kušner.

Kušner je, kako se navodi u saopštenju iz njegovog kabineta, dodao da je pozvao srpskog predsednika Borisa Tadića da mu čestita na sporazumu, da je zahvalio visokoj predstavnici EU Ketrin Ešton i da je telefonom razgovarao sa premijerom Kosova Hašimom Tačijem.

 

Vestervele: Izmena rezolucije uspeh EU diplomatijeNemački ministar inostranih poslova Gido Vestervele pozdravio je sinoć spremnost Srbije da Generalnoj skupštini UN podnese rezoluciju o Kosovu zajedno sa Evropskom unijom.

U saopštenju koje je izdalo Ministarstvo inostranih poslova u Berlinu, navodi se da se šef nemačke diplomatije nada da će "zajednička rezolucija sutra biti i usvojena u Njujorku".

"Činjenica da je to (ovakvo rešenje) sada na dohvat ruke, predstavlja uspeh koncentrisane evropske diplomatije", navedeno je u saopštenju.

Podseća se da se "ministar Vestervele, kao i predstavnica EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton i britanski minister inostranih poslova Vilijam Hejg, prilikom posete Zapadnom Balkanu zauzeo za ovakav pristup i za pokazivanje spremnosti na kompromis".

Nemački elektronski mediji su, prenoseći saopštenje Vlade Srbije naveli da je Beograd "pod pritiskom EU ublažio rezoluciju o Kosovu koja će biti podneta UN".

 

DS: I evropski put i borba za suverenitet


Demokratska stranka (DS) ocenila je danas da je zajednički nastup Srbije i EU pred Generalnom skupštinom UN "veliki uspeh" Srbije koji omogućava da se očuva evropski put i nastavi borba za suverenitet.

"Upravo takva politika dobila je apsolutnu podršku građana i upravo takav ishod u UN odgovara očekivanjima građana da Srbija u saradnji sa svetom rešava svoje nacionalne ciljeve. I dok čitav svet pozdravlja takvu politiku Srbije, neke stranke zaboravljajući šta su same do juče govorile, kritikuju dogovor Srbije i EU", navodi se u saopštenju DS-a.

Ta stranka je navela da je lider Srpske napredne stranke (SNS) Tomislav Nikolić nedavno izjavio da će prvi čestitati predsedniku DS-a i Srbije Borisu Tadiću ukoliko postigne kompromis sa EU.

"Nakon beskrajnih licemernih tirada 'novoevropejaca' iz SNS koji su bombardovali javnost pričama o neophodnosti kompromisa sa EU, danas kad je on postignut, oni se vraćaju na retoriku iz devedesetih kada su govorili da treba nastaviti oružani rat za Kosovo i Metohiju bez obzira na cenu", navodi DS.

To dokazuje da SNS nema program, politiku niti politički kompas i da ljudi koji danas predvode opoziciju nikada neće dobiti šansu da vode državu i narod jer nacionalne ciljeve vide kao šansu za "prazno politikanstvo, prepucavanje i obmane", navodi DS u saopštenju.

SNS: Potpuni debakl državne politike


Srpska napredna stranka (SNS) ocenila je danas da je Srbija suočena sa potpunim debaklom državne politike i grubim, neustavnim odustajanjem od zaštite suvereniteta na Kosovu i Metohiji i od predstavnika vlasti zatražila da kažu ko je odgovoran za to.

SNS je zatražila od vlasti da saopšti ko je odgovoran zbog toga što je Srbija, pre obavljenih konsultacija sa EU, podnela svoj predlog rezolucije Ujedinjenim nacijama, ponižavajući i potcenjujući građane Srbije.

"Imajući u vidu činjenicu da izmenjeni tekst Rezolucije odgovara onima koji su izvršili secesiju Kosova, SNS pita zašto je onda Srbija uopšte pisala i predlagala rezoluciju kada njenim usvajanjem neće obezbediti nijedan vitalni državni interes", piše u saopštenju koje je potpisao lider Tomislav Nikolić.

SNS traži od predstavnika vlasti da odgovore na to ko će snositi odgovornost za pogrešnu politiku prema Pokrajini, za nova priznanja Kosova, i milone evra utrošenih preko Ministarstva inostranih poslova na politiku od koje je sada potpuno odustala.

Naprednjaci u ime građana pitaju "ko je odgovoran za obmanjivanje brojnih država koje smo, ubeđivali da se zaštita suverenih država od secesije obezbeduje samo našim tekstom rezolucije, a onda smo ga, dan pre sednice GS UN, potpuno i sustinski izmenili".

 

Vlada Kosova pozdravila novi predlog rezolucijeVlada Kosova pozdravila je sinoć novi predlog rezolucije koji je pripremilo 27 država EU, uz podršku SAD, kao i odluku Srbije da prihvati taj predlog.

"Predlog rezolucije su podržale sve zemalje EU i SAD i u punom je skladu sa novom realnošću na Kosovu. Predlog rezolucija ima u vidu savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde koji je jasno zaključio da je proglašenje nezavisnosti Kosova u punoj saglasnosti sa međunarodnim pravom", kaže se u saopštenju Vlade.

U saopštenju se ističe da predlog rezolucije odbacuje bilo kakvu mogućnost pregovora o statusu Kosova i poziva strane na saradnju u cilju jačanja mira i stabilnosti u regionu i evroatlantskih integracija.

Vlada Kosova izrazila je zadovoljstvo i što je povučen predlog rezolucije koju je pripremila Srbija i pozdravila odluku Srbije da prihvati predlog rezolucije koji su pripremile zemlje EU i SAD.

"Vlada Kosova je uvek izražavala spremnost da sarađuje sa Srbijom, kao dve nezavisne i suverene države o pitanjima od međudržavnog interesa u okviru evroatlanyskih integracija", kaže se u saopštenju Vlade Kosova.

 

URS: Zadovljstvo što je rezolucija usaglašena sa EUUjedinjeni regioni Srbije izrazili su zadovoljstvo što je predlog rezolucije o Kosovu i Metohiji usaglašen sa Evropskom unijom.

Kako je saopšteno iz G17 plus, Ujedinjeni regioni Srbije smatraju da se evropske integracije moraju ubrzati, ali da istovremeno Srbija nikada ne sme priznati nezavisnost Kosova.

"To je i politika koja je pobedila na izborima 2008. godine", navodi se u saopštenju i izražava posebno zadovoljstvo "zbog činjenice da je takva politika ovim činom nastavljena".

Poptedsednica G 17 plus Suzana Grubješić ocenila je da je dogovor o rezoluciji postignut sa EU u najboljem interesu Srbije, jer sa jedne strane obezbeđuje nastavak evropskih integracija, a sa druge osigurava zaštitu najviših nacionalnih i državnih interesa.

 

Vejvoda: Ubrzane integracije i odbrana najvažnijih interesaIzvršni direktor Balkanskog fonda za demokratiju Ivan Vejvoda izjavio je da se usaglašavanjem rezolucije o Kosovu između Beograda i EU otvara mogućnost za ubrzaniji hod ka evropskim integracijama, uz istovremenu odbranu najvažnijih nacionalnih interesa Srbije.

"Otvara se mogućnost za staloženiji, ravnomerniji i nešto ubrzaniji hod ka evropskim integracijama. Istovremeno se brane interesi koji su najvažniji, pre svega zaštita prava srpske zajednice (na Kosovu i Metohiji), rekao je Vejvoda za Radio-televiziju Srbije.

On je istakao da je cilj predstojećeg razmatranja rezolucije u UN da se dođe za pregovarački sto, gde će se dijalog odvijati između Beograda i Prištine.

 

Vukadinović: Izmena rezolucije neka vrsta kapitulacije

 Srbija je u izmenjenom predlogu rezolucije o Kosovu, koji je usaglasila sa EU i dostavila Generalnoj skupštini UN, odstupila o svih bitnih stavova što se ne može okarakterisati drugačije nego kao neka vrsta kapitulacije, izjavio je sinoć politički analitičar Đorđe Vukadinović.

"Sva tri bitna stava (iz prve rezolucije) su ili potuno izostala ili su temeljno redefinisana a to se sve dešavalo nakon poseta i pritisaka diplomata iz Nemačka i Britanije, pa gorak ukus kapitualacije i popuštanja pred pritiskom postaje još jači", rekao je Vukadinović.

U izmenjenom predlogu rezolucije o Kosovu izostavljene su odrednice o "neprihvatljivosti jednostrane secesije", kao i poziv da se kroz dijalog rešavaju sva "otvorena pitanja", a ubačena je rečenica da se prima sa uvažavanjem savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde o tome da li je jednostrano proglašenje nezavisnosti u skladu sa međunarodnim pravom kada je u pitanju Kosovo.

On je ocenio i da se Evropska unija, ovom rezolucijom, još dodatno uvlači u proces rešavanja kosovskog problema.

"Proces izvlačenja kosovskog problema iz Ujedinjenih nacija i prebacivanje na EU je optpočeo već sa prihvatanjem Euleksa, a sada se u tom pravcu odlazi još korak dalje što je, veoma loše s obzirom na poznat stav vodećih članica EU prema kosovskoj nezavisnosti", istakao je Vukadinović.

 

Milan Ivanović kritikuje Beograd zbog izmene rezolucije


Predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova i Metohije Milan Ivanović kritikovao je sinoć vlasti Srbije zbog izmena rezolucije o Kosovu, ocenivši da je Beograd odustao od ključnih stavova.

Ivanović je kazao da je rezolucija koju je Srbija podnela 28. jula bila na "minimumu koji zadovoljava interese Srbije", a da će sadašnjim izmenama situacija na Kosovu biti "destabilizovana", a položaj Srba "pogoršan".

Prema njegovim rečima, Srbija je odustala od ključnih stavova – da su potrebni pregovori o svim otvorenim pitanjima, što podrazumeva i status Kosova, kao i od ocene da je secesija neprihvatljiv način za rešavanje sporova.

Dodao je da je neprihvatljivo to što je rezolucija menjana bez šireg konsenzusa, pregovorima koji su bili daleko od očiju javnosti i bez konsultacija sa predstavnicima kosovskih Srba.

"Sve to govori da su pregovarači išli za nekim obećanjima kao prioritetom, za nekakvim evrointegracijama jednog dana, jedne godine, jedne decenije na uštrb očuvanja teritorijalnog integriteta", rekao je Ivanović.

     

DSS: Izmenom rezolucije Srbija pristala na podanički odnos


Demokratska stranka Srbije (DSS) ocenila je danas da je sadašnja vlast ispunjavanjem ultimatuma zapadnih zemalja prihvatila podanički odnos prema Briselu i Vašingtonu.

Gore rešenje se nije moglo zamisliti od tog čina kapitulacije vlasti koji predstavlja logičnu završnicu i pravu istinu o dvogodišnjoj politici da EU nema alternativu, naveo je portparol DSS-a Petar Petković u izjavi dostavljenoj medijima.

Petković je naveo da činjenica da je ovu promenjenu rezoluciju pozdravila "lažna država" Kosovo potvrđuje da je pravi cilj bio da Srbija uspostavi dobrosusedske, zapravo međudržavne odnose sa svojom Pokrajinom.

"Iako je dovedena u težak položaj, Srbija i njen narod, za razliku od sadašnje vlasti, boriće sa za poštovanje Ustava Srbije da je Kosovo sastavni i neotuđivi deo naše države", rekao je on.

   

SRS: Vlast faktički priznala nezavisnost Kosova

 


Srpska radikalna stranka (SRS) ocenila je danas da je vlast u Srbiji "implicitno" priznala nezavisnost Kosova prihvativši izmene rezolucije o Kosovu. Radikali su ocenili da je vlast "sramno i kapitulantski" prihvatila zahteve EU da se izmeni rezolucija.

"Ispunjavanje zahteva Brisela, oličeno u redefinisanom predlogu rezolucije o Kosovu, znači da je režim pristao da implicitno prizna nezavisnost Kosova", rekao je potpredsednik radikala Dragan Todorović na konferenciji za novinare.

     


Todorović je ocenio da to što je iz predloga rezolucije izbačena formulacija da "jednostrana secesija ne može biti prihvatljiv način za rešavanje teritorijalnih pitanja", znači da Srbija više ne osporava jednostranu secesiju Kosova i Metohije i da neće osporavati nezavisnost Kosova pred UN.

"Tragično je i apsolutno neprihvatljivo što je režim prihvatio da se rešavanje pitanja Kosova i Metohije izmesti iz okrilja UN u EU", rekao je funkcioner SRS i dodao da sada treba očekivati novi talas priznanja nezavisnosti.

   

Grčki MIP: Srbija pokazala posvećenost evropskom putu


Grčka ocenjuje kao "značajan događaj" postignutu saglasnost između EU i Srbije oko predloga rezolucije Generalnoj skupštini UN o Kosovu, rekao je danas portparol grčkog ministarstva spoljnih poslova Grigoris Delavekuras i dodao da se time potvrđuje stalna posvećenost Srbije Evropskom putu.

"Potvrđuje se stalna posvećenost Srbije evropskom putu, koji je osnovni preduslov kako bi se pronašao izlaz kako za Kosovo tako i za Srbiju i za ceo naš region. Nastavićemo ove napore sa našim partnerima u EU", rekao je Delavekuras povodom predloga o kome su se juče dogovorili Srbija i EU.

Delavekuras je podsetio da je ministar spoljnih poslova Grčke Dimitris Drucas prvi posetio region nakon izricanja misljenja Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova krajem jula, s ciljem da istakne "svoju viziju o evropskoj perspektivi celog zapadnog Balkana i ulozi koju može imati EU u pronalazenju izlaza za pitanje Kosova", prenosi grčka agencija ANA-MPA.

 

Mediji: EU se nametnula kao prva u budućem dijaloguEvropska unija je uspela da se nametne Srbiji kao najvažniji posrednik u budućem dijalogu Prištine i Beograda, piše danas agencija Frans pres povodom dogovora EU i Srbije o predlogu rezolucije o Kosovu pred UN.

Do sada se, kaže agencija, Beograd više obraćao UN u odbrani svojih stavova.

Agencija podseća da su srpski zvaničnici večeras insistirali na evropskoj ulozi i isticali da je predlog rezolucije rezultat "kompromisa do koga je Srbija došla u saradnji sa EU".

Kako navodi Frans pres, formulacija u predloženom tekstu o ciljevima dijaloga Beograda i Prištine odgovara želji Evropljana koji se zalažu za razgovore o pitanjima koja mogu da poboljšaju život Srba i Albanaca na Kosovu, kao što su telekomunikacije, povratak izbeglica i druga.

Evropljani nisu mogli da prihvate formulaciju iz predloga rezolucije koji je Srbija podnela krajem jula u kome se pominjao razgovor o "svim otvorenim pitanjima", što je moglo da podrazumeva ponovno otpočinjanje razgovora o pitanju statusa Kosova, što Evropa nikako nije želela, navodi Frans pres.

Britanski list "Gardijan" piše o "obrtu" u srpskom stavu samo nekoliko sati pred početak Generalne skupštine UN, na kojoj je trebalo da se raspravlja o zahtev Beograda da se "nezavisnost Kosova ospori ili proglasi ništavnom".

"Srbija je popustila intenzivnim pritiscima Evrope i SAD i odustala od osporavanja nezavisnosti Kosova pred UN, čime je otvoren put za pregovore između Beograda i kosovsko albanskih lidera", piše list.

Ovaj obrt predstavlja uspeh za visoku predstavnicu EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton. Ona je prošla dva dana provela vršeći pritisak na predsednika Srbije Borisa Tadića da se složi s formulom prihvatljivom za ostatak Evrope koja je predstavljena kao poslednja šansa.

Rečeno mu je da bi odbijanje da to učini značilo sukob Srbije sa EU, čiji član želi da postane, piše list. Rezultat tih pregovora je primer "konstruktivne dvosmislenosti" oko koga su se složili Srbija i svih 27 zemaljla EU.

Da je Srbija sprovela svoju nameru ostala bi izolovana u Evropi i usporila integraciju sa zapadom, a odustalo bi se od diplomatskih planova za otpočinjanje pregovori između Beograda i Prištine, kaže britanski list.

Gardijan naglašava da je sigurno da će EU i Eštonova igrati ulogu posrednika, ali da će kosovsko rukovodstvo takođe želeti da uključi SAD, što će podstaći Srbe da traže uključenje Rusije.

Britanska agencija Rojters je na svom sajtu navela da je Srbija učinila veliki ustupak EU prihvatanjem da ublaži predlog rezolucije o budućnosti Kosova i da traži dijalog sa Kosovom.

   

Roćen: Dogovor Srbije i EU oko rezolucije je dobra vest


Crnogorski ministar inostranih poslova Milan Roćen ocenio je danas kao "dobru vest" dogovor koji su Srbija i Evropska unija postigle o rezoluciji o Kosovu.

"Pozdravljamo opredeljenje Srbije za kompromis sa EU", preneli su danas podgorički elektronski mediji izjavu Roćena.

On je naveo da je taj dogovor dobar i za susede Srbije i za region i da će to, kako je rekao, otvoriti put za uključivanje Kosova u regionalne inicijative.

"Crna Gora se raduje uspehu svojih suseda, a ovo jeste značajan uspeh Srbije na delikatnom kosovskom ispitu", kazao je Roćen.

 

Španija: Kompromisom potvrđena EU perspektiva SrbijeŠpanija je pozdravila dogovor Srbije i Evropske unije (EU) o zajedničkoj rezoluciji o Kosovu za Generalnu skupštinu UN i izrazila podršku suštinskom napretku koji bi uskoro trebalo da usledi u procesu evropske
integracije Srbije.

"Španija izražava duboko zadovoljstvo zbog sporazuma Srbije i EU da pred Generalnu skupštinu UN izađu sa zajedničkom rezolucijom, čime će biti okončana debata o savetodavnom mišljenju o jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova koje je objavio Međunarodni sud pravde 22. jula", saopštio je šef španske diplomatije Migel Anhel Moratinos.

"Tim dogovrom Srbija snažno potvrđuje spremnost da u konstruktivnom duhu nastavi da preduzima odlučne korake u procesu evropske integracije", dodaje se u saopštenju dostavljenom agenciji Beta iz Ambasade Španije u Beogradu.

Španija je izrazila zadovoljstvo i zbog toga što je "EU na ovaj način naglasila rešenost da osigura napredovanje ka evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, a posebno Srbije".

"Rezolucija koja se zajednički podnosi na usvajanje takođe otvara perspektivu dijaloga Srbije i vlasti Kosova. Španija želi da taj dijalog, uz podršku EU, brzo da rezultate", navodi se.

"Španija veruje da se sada otvara mogućnost za nastavak saradnje u cilju mira, bezbednosti i stabilnosti regiona i potvrđuje svoju snažnu podršku suštinskom napretku koji bi uskoro trebalo da usledi u procesu integracije Srbije u EU", saopštio je šef španske diplomatije.

 

Dodik: Nećemo dati saglasnost za priznanje KosovaPremijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da srpski predstavnici neće dati saglasnost institucijama BiH da priznaju Kosovo kao nezavisnu državu, bez obzira kakav će biti stav Generalne skupštine UN o Kosovu.

"Nećemo dati saglasnost organima BiH da to učine u budućnosti i nameravamo da naša politika bude poštovana u institucijama BiH", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

     On je naveo da je sve ostalo u vezi s Kosovom stvar politike Srbije, koja, kako je naglasio, ima pravo da se dogovara sa svim partnerima u regionu i Evropi.

Premijer RS još je kazao da nije upoznat s detaljima dogovora predsednika Srbije Borisa Tadića i visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton u vezi sa usaglašenom rezolucijom o Kosovu podnetoj Ujedinjenim nacijama.

Generalna skupština UN razmatraće danas redefinisani predlog rezolucije Srbije o Kosovu iz kojeg su izostavljene odrednice o "neprihvatljivosti jednostrane secesije", kao i poziv da se dijalogom rešavaju sva "otvorena pitanja". 

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

06. septembar - 12. septembar 2010.

>>

Povezani naslovi