emg home
RSS

Susret Tadića i Ketrin Ešton u utorak uveče u Briselu

04. septembar 2010. | 17:00 17:04

Izvor: Beta

Grad: Brisel

Predsednik Srbije Boris Tadić I visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton u utorak uveče će u Briselu sagledati u kojoj meri su uspeli napori da se usaglase stavovi Srbije i EU uoči rasprave o Kosovu u UN, preneli su agenciji Beta zvaničnici u EU.

Zvaničnici u EU su potvrdili da su u toku kontakti između članicaEU koje imaju različite stavove prema nezavisnosti Kosova i njihove konsultacije sa Srbijom.

Srbija, procena je ovih izvora, ne želi da doživi neuspeh svog predloga rezolucije u Generalnoj skupštini UN 9. septembra, a EU želi da obezbedi što više sopstvenog upliva na sadržinu tema za raspravu koju u UN traži Beograd.

Prema tumačenju krugova EU, najnovije izjave srpskog predsednika Borisa Tadića ukazuju na spremnost Beograda da uz posredovanje I "preko" EU i, verovatno, predstavnika UN, razgovara s Prištinom o raznim pitanjima.

Zvaničnici EU su naglasili da za evropsku dvadesetsedmoricu osnova za dogovor o dopunama rezolucije o Kosovu za raspravu u Generalnoj skupštini UN ostaje usaglašeni stav članica EU, koji je i stav onih članica koje nisu priznale nezavisnost Prištine, da je nužan dijalog Beograda i Prištine, koji bi "pomogla" Unija.

Takođe, mora se imati na umu julska ocena Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova i da se sad "mora gledati u budućnost", a to je prevashodno ugrađivanje i Srbije i Kosova u EU.

Diplomatski izvori u Briselu su podvukli da se vodi snažna diplomatska aktivnost unutar članica EU da bi se došlo do približavanja stavova između zemalja koje su priznale i onih koje nisu priznale samoproglašenje nezavisnosti u Prištini.

Na pitanje da li je reč o tome da se izradi nova rezolucija ili unesu usaglašene dopune u već predloženu srpsku rezoluciju, odgovoreno je da je bitno da se stavovi usaglase, a ne da se baš napiše nova rezolucija.

Agenciji Beta je u ministarstvu inostranih poslova u Madridu potvrđeno da Španija posreduje u naporima da se između članica EU i Srbije dođe do prihvatljivog rešenja za raspravu o Kosovu na Generalnoj skupštini UN.
Reč je, kako je objašnjeno, o tome da se sačini "jedan novi tekst" kroz dopune srpske rezolucije.

Španija, podvukli su zvaničnici u Madridu, ostaje čvrsto pri stavu da neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Kosovo, rezolucija

Lokacija: Kosovo

Ličnosti: Boris Tadić, Ketrin Ešton


Unesite tekst komentara:

<<

30. avgust - 05. septembar 2010.

>>

Povezani naslovi