emg home
RSS

Dragin: Nema govora o nestašici jestivog ulja

05. septembar 2010. | 17:26

Izvor: Beta

Grad: Kruševac

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Saša Dragin izjavio je danas u Kruševcu da nema govora o nestašici jestivog ulja u Srbiji i istakao da će odgovorni za stvaranje veštačke nestašice snositi sankcije.

Dragin je, povodom nestašice jestivog ulja u trgovinama, naglasio da "ne postoji ni jedan razlog za nestašicu" kao i da će tržišna inspekcija utvrditi o čemu se radi, a odgovorni snositi sankcije zbog veštačke nestašice.

"Odgovorno tvrdim ispred Ministarstva poljoprivrede da će ovogodišnji rod suncokreta biti između 300 i 320 hiljada tona, što je dovoljno za oko 130.000 tona jestivog ulja. Godišnje potrebe Srbije su oko 100.000 tona, od čega 80.000 tona za domaćinštva i 20.000 tona za industriju", precizirao je Dragin.

On je dodao da su prethodne zalihe ulja kod proizvođača iznosile 10.000 tona, a da u robnim rezervama ima oko 8.000 tona, pa je, kako je naveo, jasna računica po kojoj na srpskom tržištu ima 40.000 tona ulja viška.

"Čak i ako se 20.000 tona izveze, opet nam za prelaznu 2011/2012. godinu ostaju zalihe od 20.000 tona, tako da nema govora o nestašici", naglasio je on.

Dragin je u okviru posete Saboru narodnog stvaralaštva "Padeški kladenac" u selu Padež, zajedno sa državnim sekretarom Ministarstva finansija Miodragom Đidićem, rukovodstvom Kruševca i poljoprivrednicima nagrađenim na Novosadskom sajmu, posetio domaćinstvo Nebojše Pavlovića koje se osam godina bavi uzgojem krava muzara.

"Cilj Ministarstva na čijem sam čelu jeste da najveći deo zarada ostane poljoprivrednicima, a ne prerađivačima koji se monopolski i ucenjivački odnose prema tržištu. Država zato brojnim merama
subvencioniše registrovana gazdinstva", istakao je Dragin.

On je dodao da je osnovna ideja Ministarstva da se nađu mogućnosti udruživanja poljoprivrednika kako bi došlo do ukrupnjavanja proizvodnje i lakšeg nastupa na tržištu.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

06. septembar - 12. septembar 2010.

>>

Povezani naslovi