emg home
RSS

Arhiva vesti

Dragin: Za tajkune nema subvencija do 2020.

26. avgust 2010. | 14:35

Izvor: Emg.rs

Ministar poljoprivrede Saša Dragin rekao je u intervjuu za Ekonom:east magazin da će i u narednoj deceniji poljoprivredna politika biti usmerena isključivo na mala porodična gazdinstva, što će biti definisano Strategijom 2020.


„To će biti socijalno odgovorna, ali razvojna agrarna politika. Apsolutno ni po čemu se neće razlikovati od dosadašnje. Akcenat će i dalje biti stavljen na mala porodična gazdinstva“, rekao je Dragin za novi broj Ekonom:east magazina, dodajući da je pomenuta Strategija data na mišljenje Vladi.

Kada je reč o aktuelnom problemu na tržištu mleka, ministar je izjavio da „država ne snosi odgovornost za stanje koje je već duže vremena prisutno na tržištu mleka“, već da je najveći krivac Imlek koji pored toga što veštački izaziva nestašicu, snosi odgovornost i za osipanje stočnog fonda.

„Jedini propust koji je država napravila u ovom proizvodnom segmentu ogleda se u tome što je investicionom fondu Salford u privatizaciji omogućila da zauzme 60 odsto prerađivačkih kapaciteta u proizvodnji mleka“, dodao je Dragin.

On je rekao da u Srbiji trenutno ne postoji nestašica mleka, već je Imlek veštački izaziva tako što veće količine mleka u poslednjih mesec dana prebacuje u tzv. dugotrajni program, a smanjuje proizvodnju pasterizovanog mleka.

„Sigurno neću dozvoliti slobodan uvoz mleka bez carine, a već četiri puta je prema Ministarstvu poljoprivrede upućen takav zahtev. Neću dozvoliti da se farmeri ucenjuju još u jednom krugu na takav način što će se naći jeftina zamena za proizvodnju mleka“, zaključio je on.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Poljoprivreda, Mleko

Ličnosti: Saša Dragin

Institucije: inistarstvo poljoprivrede Srbije

Kompanije: Imlek


Unesite tekst komentara:

<<

23. avgust - 29. avgust 2010.

>>