emg home
RSS

CEAS pozvao na podršku Tadiću za razgovore sa EU

05. septembar 2010. | 14:10 14:15

Izvor: Emg.rs

Centar za evroatlantske studije (CEAS) pozdravio je danas spremnost predsednika Srbije Borisa Tadića da zajedno s Evropskom unijom (EU) usaglasi stavove uoči rasprave o Kosovu u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Izražavajući nadu "da ta spremnost odražava iskreni pokušaj Srbije da postane deo rešenja za probleme u regionu", CEAS je u saopštenju pozvao "sve relevantne društvene aktere u Srbiji da ohrabre državni
vrh u zauzimanju hrabrog, iskrenog i odgovornog pristupa u rešavanju kosovskog pitanja, koji bi nas poveo putem institucionalnog i ekonomskog oporavka".

Centar je podsetio predsednika Tadića da posredovanje predstavnika EU i UN u razgovorima s Prištinom o pitanjima na kojima on insistira ne može zameniti direktne razgovore s predstavnicima kosovskih insitucija i naveo da do njih mora doći u interesu Srbije i srpskog naroda na Kosovu.

"CEAS je ubeđen da građanima Srbije nije u interesu da Kosovo ostane 'zamrznut sukob' koji služi kao paravan za pljačku države kroz netransparentni i partitokratski sistem. Zastoj u evropskim integracijama odgovara malom broju građana Srbije koji u tome nalaze neposredan ekonomski interes, ali nikako širokoj javnosti koja se suočava sa sve više ekonomskih i socijalnih posledica dosadašnje tvrdoglave politike odbrane Kosova", navedeno je u saopštenju.

Ta nevladina organizacija je ocenila da u intenzivnim razgovorima članica EU i evropskih institucija važnu ulogu mora imati činjenica da je Međunarodni sud pravde kao osnovu stava da proglašenje kosovske nezavisnosti nije u suprotnosti s međunarodnim pravom uzeo Rezoluciju UN 1244, u kojoj se eksplicitno pominje masovno kršenje ljudskih prava na Kosovu kao osnov za reakciju međunarodne zajednice.

"Imajući u vidu da UN nisu ni opomenule za masovno kršenje ljudskih prava pripadnika svojih manjina zemlje članice EU koje do sada nisu priznale Kosovo, CEAS smatra da ustezanje tih zemalja da priznaju
Kosovo nije u vezi s principima međunarodnog prava i strahovima za ugroženost vlastitog teritorijalnog integriteta, već s pojedinačnim ekonomskim i političkim interesima u okviru EU", naveo je Centar.

CEAS je naglasio i da EU mora imati jasan zajednički stav, ako želi da postane globalni igrač o pitanjima koja se tiču njenog neposrednog susedstva, a za koje ima i jasna tumačenja relevantnih međunarodnih institucija.
Ta organizacija je ocenila da i EU ima udela u usporavanju regionalne saradnje i ponovio da se ne može očekivati od Beograda i Prištine da sami izađu iz sadašnjeg ćorsokaka.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Kosovo, rezolucija

Lokacija: Kosovo

Ličnosti: Boris Tadić

Institucije: Centar za evroatlantske studije (CEAS)


Unesite tekst komentara:

<<

06. septembar - 12. septembar 2010.

>>

Povezani naslovi