emg home
RSS

Proširenje istrage u Hypo banci na ilegalni transfer oružja

17. septembar 2010. | 12:05

Izvor: Beta

Grad: Zagreb

Član istražne komisije parlamenta austrijske pokrajine Koruška za aferu Hypo banke Peter Pilc najavio je proširenje istrage na ilegalni transfer oružja u Hrvatsku i njegovo finansiranje.

Istražitelji su juče stigli u Istru, gde će tokom dva dana pokušati da prikupe što više informacija o poslovanju te banke u tom delu Hrvatske, javila je Hrvatska radiotelevizija (HRT).

Oni su najavili i nove dolaske u Hrvatsku i proširenje istrage na nabavku oružja.

Pilc je novinarima rekao da u Beču postoje stotine stranica poverljivih dokumenata koje se odnose na ilegalan transfer oružja u Hrvatsku i njegovo finansiranje, u šta su upleteni pokojni predsednik Franjo Tuđman, general Vladimir Zagorec i mnogi drugi, prenosi HRT.

Na pitanje novinara hoće li istraga obuhvatiti i bivšeg premijera Ivu Sanadera, koji se povezuje s aferama u Hypo banci, Pilc je odgovorio potvrdno.

"U Austriji su postojali 'ambasadori' Tuđmanovog transfera oružja. Zagorec nije bio jedini. Moramo da potražimo detalje, proučimo dokumente o krugu ljudi bliskih Tuđmanu", rekao je Pilc.

Mediji u Hrvatskoj proteklih sedmica su spekulisali da se Sanader sklonio iz Hrvatske upravo zbog istrage oko Hypo banke, odnosno optužbi da je od te banke uzeo 800.000 tadašnjih nemačkih maraka provizije.

Bivši hrvatski premijer, koji je sredinom prošle godine iznenada i bez objašnjenja napustio premijersku funkciju, više puta je odbacio umešanost u afere Hypo banke.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Kriminal, Afera Hypo, Šverc oružja

Ličnosti: Ivo Sanader, Franjo Tuđman, Vladimir Zagorec, Peter Pilc

Kompanije: Hypo Alpe Adria Bank


Unesite tekst komentara:

<<

13. septembar - 19. septembar 2010.

>>
 • U Skoplju potpisan sporazum o pograničnom saobraćaju

  18. sep 2010.

  Skoplje, Beta

 • Al-Džazira početkom iduće godine emituje na Balkanu

  18. sep 2010.

  Sarajevo, Beta

 • U Sloveniji poplave, izlila se Sava u Zagrebu

  18. sep 2010.

  Zagreb/Ljubljana, Beta

Povezani naslovi