emg home
RSS

EK:Crna Gora se polako izvlači iz recesije

18. oktobar 2010. | 16:52

Izvor: Beta

Grad: Brisel

U Crnoj Gori je tokom godine došlo do postepenog rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP), posle pada od 1,5 odsto u prvom tromesečju, industrijska proizvodnja je porasla za 5,6 odsto, a zemlja se krajem godine polako izvlači iz recesije, navodi se u ekonomskoj analizi Evropske komisije u Briselu.Evropska komisija se pritom poziva uglavnom na zvanične podatke centralne banke i crnogorskih državnih organa, navodeći da se ekonomska aktivnost za 5,7 odsto smanjila tokom 2009, dok je nezaposlenost u Crnoj Gori u septembru dostigla stopu od 11,6 odsto.

Deficit platnog bilansa zemlje je do polovine godine iznosio 29 odsto BDP, "što je praktično finansirano neto većim prilivom direktnih stranih investicija od 10,1 odsto, dok su rezerve Centralne banke uvećane za 35 miliona evra".

Evropska komisija je navela da je u prvih šest meseci budžetski deficit Crne Gore iznosio 0,4 odsto BDP-a, javni dug je dostigao 35,8 odsto BDP-a, dok je spoljni dug polovinom godine iznosio 37,9 miliona, "što se najviše duguje otplatama kredita međunarodnim finansijskim institucijama za infrastrukturne projekte".

Vladin javni dug bi do kraja godine mogao dostići 42 odsto BDP-a.

U analizi Komisije se dodaje da će to biti "popravljeno" prilivom sredstava od septembarske prodaje crnogorskih obveznica u vrednosti od 200 miliona evra.

Evropska komisija ukazuje da je to bio jedan od nazapaženijih ekonomskih događaja, "imajući u vidu da su u obveznice plasirali sredstva 140 investitora iz 25 zemalja i da je potražnja nadmašila ponudu, dok je kamata utvrđena na 7,87 odsto godišnje na pet godina".

Takođe ističe da je, posle reorganizacije luke Bar, u septembru jedan italijanski koncern dobio koncesiju za upravljanje tom lukom.

Vlada u Podgorici je objavila tender za 30 odsto udela u aviokompaniji Montenegroerlajnz.

Komisija EU ukazuje i na značaj činjenice da je obalni sistem snabdevanja vodom dovršen krajem septembra.

"Taj 107 km dugi projekat, vredan 82 miliona evra je ključni elemenat za razvoj regionalnog turizma", navodi se u analizi EK.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Recesija

Lokacija: Crna Gora

Institucije: Evropska komisija


Unesite tekst komentara:

<<

24. oktobar - 30. oktobar 2011.

>>
PON
24
UTO
25SRE
26ČET
27PET
28SUB
29NED
30

Povezani naslovi