emg home

RSS

EK: Makedonija zaostaje u reformi pravosuđa

09. novembar 2010. | 18:56

Izvor: Beta

Grad: Brisel

Makedonija je ostvarila napredak u ispunjenju političkih kriterijuma u procesu pridruženja Evropskoj uniji, ali zaostaje u sprovođenju reformi pravosuđa i borbi protiv korupcije, ocenjuje se u danas objavljenom godišnjem izveštaju Evropske komisije.

Kada je reč o demokratiji i vladavini zakona, u izveštaju se ocenjuje da je ostvaren napredak u reformi javne uprave, ali da su potrebni značajni dodatni napori kako bi se osigurali transparentnost, preofesionalnost i nezavisnost javne uprave.

U izveštaju se navodi zabrinutost zbog političkih pritisaka na nezavisnost sudstva i mešanja izvršne vlasti u odluke sudova. Posebna zabrinutost se navodi zbog toga što veliki sudski procesi ostaju nezavršeni.

Vladajuća koalicija, VMRO DPMNE-Demokratska unija za integracije, ocenjuje se kao stabilna, ali se dodaje da nedostaje dijalog, što je dovelo do etničkih podela po pitanjima kao što su upotreba jezika, ili novi urbanistički plan Skoplja.

Kada je reč o regionalnoj saradnji, Komisija smatra da su odnosi sa Srbijom dobri, ali i dodaje da se Srbija nije saglasila s dogovorom o demarkaciji granice Makedonije ka Kosovu, koje ne priznaje, kao i da
još nije rešen spor srpske i makedonske pravoslavne crkve.

U odnosima s Grčkom, EK Makedoniji preporučuje da izbegava postupke i izjave koje bi negativno uticali na spor zbog imena s tom zemljom. Bilateralni sporovi ne bi trebalo da budu problem niti da koče proces pristupanja Makedonije EU, navodi se u izveštaju i ističe da je Unija spremna da pruži politički impuls za rešenje tih pitanja.

U delu koji se odnosi na ispunjavanje političkh kriterijuma EK beleži i napredak u procesu decentralizacije i reforme policije.

Kada je reč o poštovanju slobode izražavanja i medija, kritikuje se to što su mediji podeljeni po etničkim i političkim linijama, ali i postojanje autocenzure kod novinara. Navodi se i da postoji koncentracija vlasništva u štampanim medijima, a EK izražava ozbiljnu zabrinutost i zbog pretnji i političkih pritisaka na novinare.

U izveštaju se navodi i da u Makedoniji vlada velika nezaposlenost i dodaje da bi vlasti trebalo da unaprede okruženje za poslovanje.

Makedonija, koja ima stuatus kandidata za članstvo u EU, pre godinu dana je dobila preporuku za dobijanje datuma za početak pregovora sa Unijom, ali do danas ga nije dobila.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Evro-integracije

Lokacija: Makedonija

Institucije: Makedonija, EK, EU


Unesite tekst komentara:

<<

07. novembar - 13. novembar 2011.

>>
PON
07UTO
08SRE
09ČET
10PET
11SUB
12NED
13

Povezani naslovi