emg home
RSS

Barozo: Makedonija će početi pristupni dijalog sa EU

10. april 2011. | 12:07

Izvor: Beta

Grad: Skoplje

Makedonija će početi pristupni dijalog sa Evropskom komisijom i pre dobijanja zvaničnog datuma za
početak pregovora s EU, najavili u Ohridu presednik EK Žoze Manuel Barozo i komesar EU za proširenje Štefan File.

Barozo je posle sastanka s predstavnicima makedonskog državnog vrha rekao da će se dva puta godišnje sastajati predstavnici Skoplja i Brisela s ciljem da se Makedonija podstakne da radi više na reformama
i što pre reši spor s Grčkom oko imena. "Izuzetno je važno da vaša zemlja nastavi da sprovodi reforme i ako to ne učini postoji velika opasnost da zaostane u pristupnom procesu. Važno je i da se reši pitanje imena s Grčkom što je pre moguće", rekao je Barozo posle sastanka s makedonskim premijerom Nikolom Gruevskim.
On je rekao da je u razgovoru s Gruevskim istakao da je potrebno ostvariti napredak u političkom dijalogu, sudskim i administrativnim reformama i borbi protiv korupcije. "Zbog toga je veoma važno da naredni izbori budu transparentni i u saglasnosti s međunarodnim standardima. Mislim da je ključno da novinari mogu slobodno izražavati svoja gledišta", rekao je on.

Barozo i File sastali su se i s liderom opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonija Brankom Crvenkovskim i liderom Demokatske unije za integracije Aljijem Ahmetijem. Crvenkovski je posle sastanka rekao da je u razgovoru naglasio da se u Makedoniji ne sprovode reforme potrebne za evroatlanske integracije.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

17. oktobar - 23. oktobar 2011.

>>