emg home
RSS

Počelo prikupljanje milion potpisa za REKOM

26. april 2011. | 14:00

Izvor: Beta

U osam najvećih gradova SFRJ danas počela akcija prikupljanja milion potpisa građana za podršku osnivanju Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o žrtvama ratova na prostoru SFRJ.

Prikupljanje potpisa počelo je u Beogradu, Zagrebu, Sarajevu, Banjaluci, Ljubljani, Prištini, Skoplju i Podgorici i traje do 6. juna. Potpisi će u junu, uz Predlog Statuta REKOM-a, biti predati skupštinama svih zemalja regiona, od kojih će biti traženo osnivanje komisije.

Direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić rekla je da je osnovna poruka kampanje da mladi nisu odgovorni za teško ratno nasleđe, ali da hoće da budu odgovorni za odgovoran odnos prema tom nasleđu.

Nataša Kandić je navela da je Koalicija za REKOM najveća koalicija nastala na teritoriji SFRJ, koju podržava 1.600 organizacija za ljudska prava, mirovnih i antiratnih organizacija, udruženja žrtava i veterana, udruženja predstavnika verskih zajednica i mnogo organizacija mladih.

"To je koalicija s jasnom i preciznom strategijom za suočavanje s prošlošću. Očekujemo da komisija bude korektiv za sve što se govori o zločinima. Imamo pojedince koji su bili žrtve i one koji svojim autoritetom mogu da utiču na pridobijanje podrške javnosti", rekla je Nataša Kandić.

Režiser Lazar Stojanović rekao je da je velika stvar to što se promocija akcije za REKOM održava istog dana kad i sastanak lidera Srbije, BiH i Turske u Karađorđevu. "To simbolizuje napore iz različitih pravaca da se region poveže i da razumemo stvari na pravi način kad shvatimo da više niko ne želi da restaurira Jugoslaviju i da nam administrativno ujedinjavanje ne znači ništa i da ga se većina od nas možda i nerado seća, onda shvatamo da živimo u istom regionu i da su nam neki problemi zajednički", rekao je Stojanović.

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić rekao je novinarima da je suočavanje sa zločinima uslov za normalan život. "Moramo se suočiti sa užasom koji se desio", rekao je Šabić.

Glumica Mirjana Karanović rekla je da samo istina o svemu što se događalo u SFRJ može doprineti prihvatanju prošlosti i budućnosti, dok parcijalne istine mogu samo da škode.

Akciju su podržali i glumac Branko Cvejić, funkcioner Liberalno-demokratske partije Marko Karadžić i druge javne ličnosti.

Građani mogu potpisati peticiju i na sajtu Koalicije za REKOM, www.zarekom.org.

Inicijativu za osnivanje REKOM-a do sad su podržali predsednici Hrvatske i Srbije Ivo Josipović i Boris Tadić, Skupština Crne Gore, Evropska komisija i Evropski parlament i mnoge javne ličnosti.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Regionalni odnosi

Ličnosti: Boris Tadić, Rodoljub Šabić, Nataša Kandić, Marko Karadžić, Branko Cvejić, Mirjana Karanović, Ivo Josipović, Lazar Stojanović

Institucije: EK, Skupština Crne Gore, EP, Fond za humanitarno pravo, Regionalna komisija za utvrđivanje činjenica o žrtvama ratova na prostoru SFRJ


Unesite tekst komentara:

<<

17. oktobar - 23. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi