emg home

RSS

Sanader: Optužnica je kontruisana i ne smatram se krivim

16. april 2012. | 11:12

Izvor: Beta

Grad: Zagreb

Bivši premijer Hrvatske Ivo Sanader i Hrvatska demokratska zajednica, kao pravna osoba, izjasnili su se danas na sudu u Zagrebu da se ne smatraju krivim za izvlačenje oko 10 miliona evra iz državnih preduzeća i institucija preko privatne marketinške agencije Fimi-Media.

"Optužnica je kontruisana i ne smatram se krivim ni po jednoj od tačaka optužnici", rekao je prvooptuženi Sanader posle čitanja optužnice i dodao da će to dokazati tokom sudskog postupka.

Osim Sanadera i HDZ-a, koji zastupa advokat Damir Sesvečan, krivicu je na početku sudjenja odbacio i bivši portaporl HDZ-a i vlade Ratko Maček.

Kao što su to već učinili na pripremnom ročištu, krivicu su priznali bivši funkcioneri HDZ-a, rizničar Mladen Barišić, nekada bliski Sanaderov saradnik, blagajnica Branka Pavošević i vlasnica Fimi-Media Nevenka Jurak i njena privatna firma, kao pravna osoba. Oni se, međutim, nisu nagodili s tužilaštvom kao optuženi Anita Lončar-Papeš i Bojan Dimić, preko čijih je firmi, u saradnji s Fimi Media, takođe izvlačen novac. Anita Lončar-Papeš osuđena je na 11 meseci zatvora, Dimić na šest meseci, a zajedno državi moraju da vrate 3,8 miliona kuna.

Čitanjem optužnice na Županijskom sudu u Zagrebu jutros je počelo suđenje u jednoj od najvećih korupcijskih afera u Hrvatskoj, a na optuženičkoj klupi prvi put se našla jedna stranka i to ona koja je donedavno bila na vlasti, a sada najveća opoziciona. Sanader i ostali optuženi terete se da su iz državnih firmi i insitutucija od 2003. do 2009. izvukli oko 10 miliona evra preko privatne marketinške agencije Fimi-Media. Oko četiri miliona evra navodno je završilo u crnom fondu HDZ-a, a, prema optužnici, oko dva miliona kod Sanadera.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Suđenja

Lokacija: Hrvatska

Ličnosti: Ivo Sanader, Mladen Barišić, Nevenka Jurak, Ratko Maček, Branka Pavošević, Anita Lončar-Papeš, Bojan Dimić

Institucije: Hrvatska demokratska zajednica

Kompanije: Fimi-media


Unesite tekst komentara:

<<

11. jun - 17. jun 2012.

>>
PON
11UTO
12SRE
13ČET
14PET
15SUB
16NED
17

Povezani naslovi

  • Tužilac: Dokazaćemo Mladićevu odgovornost za Srebrenicu

    17. maj 2012. 12:05 |

  • Počelo suđenje Ratku Mladiću

    16. maj 2012. 10:05 |

  • Navijaču prepolovljena kazna za ubistvo

    25. mart 2012. 15:03 |