emg home
RSS

"Šarić nije smetnja za bezbednost Crne Gore"

16. februar 2010. | 11:56

Izvor: Beta

Grad: Podgorica

Crnogorska Agencija za nacionalnu bezbednost (ANB) obavestila je 2009. godine Ministarstvo unutrasnjih poslova da Darko Šarić "ne predstavlja smetnju za bezbednost Crne Gore", što je bio uslov da mu se može izdati garancija za sticanje crnogorskog državljanstva.Podgorički listovi "Dan" i "Vijesti" preneli su danas taj navod iz izveštaja Uprave policije Crne Gore, koji je pripremljen za raspravu na sednici Odbora za bezbednost i odbranu crnogorskog parlamenta.

Šarić je, međutim, u izveštaju ANB za 2006. godinu označen kao "bezbednosno interesantno lice".

U ranijem izvestaju MUP-a Crne Gore navedeno je da je Šarić zahtev za sticanje crnogorskog državljanstva podneo u maju 2009. godine. Tada je priložio i potvrdu da u Crnoj Gori ima prebivalište od 29. februara 2008. godine.

Uprava policije Crne Gore, takođe, u izvestaju pripremljenom za parlamentarni odbor, navodi da "ima operativna saznanja da se Darko Šarić tretira kao jedan od glavnih organizatora krijumčarenja opojnih droga na Balkanu i šire".

Kao potvrdu svoje tvrdnje o Šariću, Uprava policije je navela i osobe sa kojima je on ostvarivao "kriminalnu saradnju", Safeta Kalkića iz Rožaja i Miša Vujičića iz Ljubljane.

Crnogorska policija je u avgustu 1993. godine, kako je navedeno, evidentirala Šarića kao "počinioca teške krađe" u Pljevljima - 80.000 nemačkih maraka.

Šarić je od 1993. do 1998. godine, prema izvestaju, boravio u inostranstvu, a nakon toga se vratio u Pljevlja. Tokom boravka u više država, Šarić je falsifikovao putne isprave.

Od maja do novembra 2007. godine, on je, prema evidenciji policije, više puta ulazio u Crnu Goru, a na granicnim prelazima je pokazivao slovački pasoš i putnu ispravu izdatu od SUP-a Beograd.

Crnogorska Uprava policije je navela da su u Crnoj Gori preduzete "sve potrebne profesionalne i zakonom utvrđene aktivnosti odmah po raspisivanju" međunarodne poternice za Šarićem.

Prema izveštaju, Uprava policije Crne Gore je obaveštena "od bezbednosnih službi dveju država" da se Darko Šarić trenutno nalazi u jednoj evropskoj zemlji.

Specijalno tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala Srbije proširilo je polovinom januara i na Šarića istragu o švercu dve tone kokaina iz Južne Amerike. Za njim je tada raspisana međunarodna poternica.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Policija

Lokacija: Crna Gora

Ličnosti: Darko Šarić


Unesite tekst komentara:

<<

13. decembar - 19. decembar 2010.

>>