emg home
RSS

Sistematsko suzbijanje korupcije u carini

23. februar 2010. | 13:20

Izvor: Emg.rs

Odlučna borba za podizanje nivoa integriteta i suzbijanje korupcije među carinskim službenicima u Srbiji sprovodi se sistematski i dosledno i već je pokazala veoma dobre rezultate, rečeno je danas na otvaranju trodnevnog međunarodnog stručnog seminara za podizanje nivoa integriteta i borbu protiv korupcije.Tokom seminara, carinski eksperti iz SAD, Velike Britanije, Nemačke, Švedske i Poljske, predstaviće iskustva svojih zemalja u jačanju integriteta carinskih službenika zaposlenima u Odeljenju unutrašnje kontrole srpske Uprave carina.

„Razmena znanja i iskustava sa drugim carinskim službama, posebno onih zemalja koje su prošle tranziciju i usklađivanje sa standardima Evropske unije, veoma su dragoceni za srpsku carinu. Nastavićemo da iskorenjujemo korupciju i razotkrivamo one koji kaljaju ugled časne, odgovorne i veoma teške profesije. Ne postoje sitna i krupna korupcija, već samo pošteno ili nepošteno obavljanje posla,“ izjavio je Predrag Petronijević, direktor Uprave carina Republike Srbije.

Prema njegovim rečima, samo u prošloj godini, Uprava carina podnela je 55 zahteva za pokretanje disciplinskog postupka protiv 65 službenika, a izrečeno je 29 novčanih kazni i devet prekida radnog odnosa.

Prošle godine takođe je sprovedena i revizija Kodeksa ponašanja carinskih službenika, sa ciljem da unapredi odnose carinika sa građanima, rekao je Petronijević I pozvao građane da prijave sve nepravilnosti sa kojima se eventualno suoče.

Stručni seminar organizovan je u okviru posebnog pilot-projekta Svetske carinske organizacije na temu suzbijanja korupcije i jačanja integriteta carinskih službenika.

U radu pojedinačnih radionica, pored stranih eksperata i zaposlenih Uprave carina, učestvuju i predstavnici MUP-a, Uprave za sprečavanje pranja novca, Agencije za borbu protiv korupcije, sudstva, Transparentnosti Srbija, Privredne komore Srbije, nekoliko domaćih kompanija i Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

Poseban akcenat stavljen je na razvoj partnerskih odnosa između Uprave carina i poslovne zajednice i važnost izgradnje međusobnog poverenja, kao jednog od glavnih preduslova za sprečavanje korupcije.   

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Korupcija, Carina


Unesite tekst komentara:

24. februar 2010. 14:48:05

| PUT DO PRAVNE DRŽAVE

0

KAKO DA SRBIJA POSTANE PRAVNA DRŽAVA? . Znači EU kaže da moramo popraviti sledeću REGULATIVU: -1.)Za sprečavanje sukoba interesa, -2.)Za neregulisanje tokova novca političkih stranaka, -3.)Za nadzor nad velikim javnim preduzećima. Navedeno predstavlja sistemski rizik za masovnu krađu javnih resursa i dobara. - PITANJE: Ko će biti odgovoran ako se u najkraćem roku ne izradi ova regulativa, jer posle toga ide PRIMENA regulative, pa KONTROLA primene i SANKCIJE ZA ODGOVORNA LICA. TEŽAK JE PUT DO PRAVNE DRŽAVE, ALI MORAMO GA PREĆI.

<<

17. oktobar - 23. oktobar 2011.

>>