emg home

RSS

Timošenkova proglašena krivom, odšteta 200 miliona dolara

11. oktobar 2011. | 10:33 17:40

Izvor: Beta

Bivša premijerka Ukrajine Julija Timošenko koju je sud u Kijevu danas osudio na sedam godina zatvora zbog zloupotrebe ovlašćenja, moraće da plati oko 200 miliona dolara odštete državnoj natfnoj kompaniji Naftogaz.

U odluci suda navodi se da je Naftogaz imao gubitke od oko 200 miliona dolara dok je Timošenko bila premijer.

Sud u Kijevu proglasio je danas krivom Juliju Timošenko zato što je, kako je navedeno, kao premijerka prilikom potpisivanja ugovora o gasu sa Rusijom zloupotrebila ovlašćenja "u kriminalne svrhe".

"U januaru 2009. godine, Julija Timošenko je kao premijer iskoristila svoj položaj i zakonske prerogative u kriminalne svrhe i počinila dela koja su jasno prevazilazila njena ovlašćenja", rekao je sudija.

Sudija još nije izrekao dužinu kazne, ali bi Timošenkova za to delo mogla da bude osuđena na sedam godina zatvora.

Timošenkova je odmah kritikovala odluku suda, navodeći da je reč o "montiranoj presudi" iza koje stoji predsednik Ukrajine Viktor Janukovič.

"Ovaj krivični proces je montiran, presuda je proizvoljna. Janukovič se vraća u 1937. godinu", rekla je Timošenkova novinarima misleći na čistke za vreme Staljina.

Timošenkova je optužila Janukoviča da je "naručio suđenje i presudu" i ocenila da sve to pokazuje "slabost vlasti".

Bivša ukrajinska premijerka tereti se za zloupotrebu službenog položaja pošto je bez odobrenja vlade dozvolila potpisivanje ugovora o uvozu ruskog gasa po nepovoljnoj ceni čime je oštetila državu za oko 130 miliona evra.

Ona je optužena i za proneveru više stotina miliona dolara, a istrage se vode protiv još nekih bivših zvaničnika njene vlade.

Timošenkova tvrdi da je istrage protiv nje i njenih saradnika pokrenuo predsednik Viktor Janukovič kako bi ućutkao opoziciju i izbacio ih iz izborne trke 2012. godine, kada su planirani parlamentarni izbori.

Julija Timošenko bila je premijerka Ukrajine od februara do septembra 2005. godine, a na toj funkciji je ponovo bila od decembra 2007. do marta 2010. godine.

 

EU preti ozbiljnim posledicama zbog osude


Zvaničnici Evropske unije i Saveta Evrope (SE) su danas osudili presudu izrečenu bivšoj premijerki Ukrajine Juliji Timošenko od sedam godina zatvora zbog navodne zloupotrebe položaja.

Brisel je zapretio Ukrajini ozbiljnim posledicama ako žalbeni postupak u slučaju Timošenkove ne bude pravičan, saopšteno je u Briselu.

EU je "duboko razočarana" i ako se situacija ne poboljša, postoji mogućnost "ozbiljnih posledica", posebno po pitanju zaključenja sporazuma o asocijaciji EU-Ukrajina, saopštila je Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton.

Generalni sekretar SE Torbjorn Jagland ocenio je u saopštenju objavljenom na sajtu te organizacije da u "demokratiji o političkim odlukama presuđuju parlament i birači, a ne sudovi".

"Nadam se da će nedavno predloženim izmenama Krivičnog zakonika u Ukrajini biti onemogućena takva suđenja u budućnosti", naveo je Jagland.

OEBS je danas izrazio zabrinutost zbog presude bivšoj ukrajinskoj premijerki Juliji Timošenko, a Amnesti internešenel je tražio njeno oslobađanje.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Sudstvo, Korupcija, Kriminal

Lokacija: Ukrajina

Ličnosti: Julija Timošenko


Unesite tekst komentara:

<<

07. novembar - 13. novembar 2011.

>>
PON
07UTO
08SRE
09ČET
10PET
11SUB
12NED
13