emg home
RSS

Uvoznicima elektrouređaja više ne treba domaći sertifikat

28. maj 2010. | 18:00

Izvor: Emg.rs

Uvoznici električnih i elektronskih aparata za domaćinstvo neće više morati da, pored inostranih, za iste proizvode pribavljaju i domaći sertifikat, saopšteno je danas iz Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja.Ova odluka je u skladu sa odredbama novog Zakona o tehničkim zahtevima za proizvode i ocenjivanju usaglašenosti i pratećim podzakonskim aktima.

Do sada su industrijsko-neprehrambeni proizvodi iz oblasti električnih i elektronskih aparata za domaćinstvo morali pre carinjenja da dobiju i domaći sertifikat (atest), iako su u inostranstvu već bili ispitani na bezbednost, odnosno sertifikovani. To je predstavljalo veliku tehničku barijeru, otežavalo trgovinu, stvaralo veće troškove, a uvoznici su se suočavali sa komplikovanom carinskom procedurom.

Uvoznik je sada u obavezi da za takve proizvode pre carinjenja pribavi samo Potvrdu o usaglašenosti sa domaćim tehničkim propisima koje izdaje domaće sertifikaciono telo, što je neuporedivo brži i jeftiniji postupak nego ponovna sertifikacija proizvoda, navode u Ministarstvu ekonomije.

Domaći proizvođači električnih i elektronskih aparata za domaćinstvo imaće obavezu da pre stavljanja proizvoda na tržište izdaju deklaraciju o usaglašenosti proizvoda u skladu sa novodonetim tehničkim propisima, navelo je to ministarstvo.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

10. oktobar - 16. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi