emg home
RSS

IZIT: Građevinarstvo u dubokoj recesiji

03. jun 2010. | 13:19

Izvor: Emg.rs

U prvom kvartalu 2010. građevinska industrija u Srbiji opala je 57 odsto u odnosu na poslednja tri meseca 2009, izjavio danas saradnik Instituta za tržišna istraživanja Saša Đogović. On je dodao da je međugodišnji pad te industrije 23,1 odsto. „To znači da se građevinarstvo nalazi u dubokoj recesiji“, istakao je Đogović.

Đogović je objasnio da je uzrok pada te grane neefikasna i birokratizovana država koja nije u stanju da pokrene građevinarski sektor. „Vrednost ugovorenih poslova u tom sektoru u prva tri meseca 2010. manja je za 22,1 odsto u odnosu na prva tri meseca 2009“, kazao je Đogović.

Predstavljajući privredna kretanja u Srbiji u aprilu, on je istakao da je inflacija u Srbiji u maju bila 0,6 odsto, od početka godine 2,5 odsto, te da je u poređenju sa aprilom prošle godine ona 4,3 odsto.

„Na rast cena dominantno utiče država poskupljenjem struje, gasa, telefonskih usluga i slično“, objasnio je.

Istraživanja Instituta, kako je kazao, pokazala su da čak 45 odsto privrednika u narednih pola godine planira da poveća cene svojih proizvoda što znači da treba računati na izražena inflatorna očekivanja, istakao je on.

Đogović je dodao da je u aprilu u odnosu na mart obim industrijske proizvodnje povećan za 3,8 odsto, 11,3 odsto u odnosu na april 2009. Ali zbog, kako je rekao, reaktiviranja većih proizvodnih kapaciteta koji prošle godine nisu radili. Među njima je naveo Petrhohemiju, Azotaru Pančevo, Staklaru u Paraćinu i druge.

Đogović je rekao da je promet robe na malo u dubokoj recesiji budući da je u aprilu zabeležen pad od 8,2 odsto, 6,6 odsto međugodišnje. „To je posledica opadajućeg životnog standarda“, objasnio je.

U tom smislu Đogović je subvencionisane gotovisnke kredite nazvao kratkoročnom infuzijom jer, veruje, njima se uzroci krize neće izlečiti.

Prosečna neto plata u Srbiji u aprilu iznosila je 34.952 dinara, rekao je Đogović, što je realan rast od 3,6 odsto u odnosu na mart što je, kako je dodao, opet posledica aktiviranja ranije ugašenih pogona velikih proizvođača.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

17. oktobar - 23. oktobar 2011.

>>