emg home
RSS

Vlada pomaže građevinsku industriju sa 30 milijardi dinara

03. jun 2010. | 17:17

Izvor: Emg.rs

Vlada Srbije je danas usvojila program vanredne podrške građevinskoj industriji čija bi vrednost mogla dostići 30 milijardi dinara, rekao je ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić.

Program podrazumeva da Republika Srbija i lokalne samouprave pokrenu gradnju stanova, škola, bolnica, sporstkih objekata i institucija kulture.

Država bi, prema ovom programu, iz budžeta ove i sledeće godine trebalo da izdvoji deset odsto odnosno tri milijarde dinara, lokalne samouprave takođe deset odsto, dok bi se ostatak finansirao kreditima komercijalnih banaka, koje će „po pola“ otplaćivati republika Srbija i lokalne samouprave. Mlađan Dinkić je objasnio da će učešće države biti obezbeđeno iz postojećih budžeta ministarstva.

„Projekti neće biti realizovani samo u ovoj, već i narednoj godini, tako da Vlada Srbije za ovu godinu treba da obezbedi polovinu sume za učešće odnosno milijardu i po dinara“, rekao je Dinkić.

Krediti će biti isključivo dinarski, sa rokom otplate od pet godina i sa godinu dana počeka. Kamatna stopa će biti u visini refererentne kamatne stope uvećana za 2,5 odsto.

„Visokogradnja je potpuno blokirana jer ne postoji privatna tražnja, tako da jedino država može da pokrene visokogradnju i ona mora da bude ključni investitor. Ovaj program je neka vrsta nju dila“, rekao je Mlađan Dinkić.

U narednih nekoliko dana Ministarstvo ekonomije će, prema njegovim rečima, pozvati banke da učestvuju u ovom programu, a uslov će biti da obezbede participaciju od milijardu dinara. U programu će moći da učestvuju samo domaća preduzeća, koja će u radovima morati da koriste 70 odsto domaćeg materijala.

Ministar prostornog planiranja i izgradnje Oliver Dulić istakao je da je situacija u građevinarstvu „katastrofalna“ i da su zbog toga potrebne ovakve vanredne mere.

„Bez uloge države građevinarstvo se ne može pokrenuti, a ta industrija generiše rast u mnogim drugim privrednim granama“, rekao je Dulić.

On je takođe rekao da država u ovom trenutku ima određena dugovanja građevinarima, ali i da građevinari na ime poreza duguju državi, tako da bi i taj problem mogao biti rešen kroz ovaj program.

Vlada Srbije danas je takođe usvojila izmene programa o kreditima za likvidnost privrede zbog toga što je morala da doda još milijardu dinara za subvencije, rekao je Dinkić.

Do sada je, prema njegovim rečima, država obezbedila tri milijarde dinara, a da je do sada za likvidnost privrede ukupno upumpano 814 milioan evra. Dinkić je rekao da je do sada 8.000 preduzeća dobilo kredite za likvidnost, dok je oko 44.000 građana dobilo dinarske keš kredite.

Govoreći o najavljenoj jednokratnoj pomoći, Mlađan Dinkić je rekao da će ona biti isplaćena zaposlenima u javnom sektoru koji imaju platu do 80 hiljada dinara i da će 6,5 milijardi dinara za te svrhe biti obezbeđene iz dobiti Narodne banke Srbije, Aerodroma Nikola Tesla, Telekom Srbija.

Na pitanje novinara da li misli da oni koji primaju platu od 79.000 dinara ugroženi, Dinkić je odgovorio da je njegov stav da tu jednokratnu pomoć ne mogu dobiti samo „čistačice, već i lekari, medicinske sestre, policija“ i dodao da to nije pomoć najsiromašnijima nego srednjoj klasi, „kojoj takođe lako“.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

13. septembar - 19. septembar 2010.

>>

Povezani naslovi

  • Besplatne akcije Aerodroma do kraja godine

    08. septembar 2010. 13:09 |

  • Potpisan ugovor za kompleks sportskih bazena u Subotici (VIDEO)

    01. septembar 2010. 15:09 |

  • Počeli razgovori Srbije i MMF-a

    23. avgust 2010. 18:08 |