emg home

RSS

Telenor tužio Ratel zbog visokih naknada

07. jul 2010. | 14:33 15:51

Izvor: Beta

Kompanija Telenor podnela je danas Upravnom sudu tužbu protiv Republičke agencije za telekomunikacije (Ratel) zbog diskriminatorske i previsoke naknade za pozive iz mobilne mreže te kompanije u fiksnu mrežu Telekoma Srbije.Generalni direktor Telenora u Srbiji Ćel-Morten Jonsen je kazao da je ta cena "terminiranja" poziva oko četiri puta veća od cene koju Telenor naplaćuje konkurenciji u Norveškoj.

"Nema razloga da Telenorov korisnik mobilne mreže više plaća pozivanje fiksne mreže Telekoma Srbije nego što to plaća Telenorov korisnik fiksne telefonije, pošto su troškovi za Telekom Srbije jednaki", kazao je Jonsen.

Telenor to ne može da prihvati, istakao je, i u skladu sa srpskim zakonodavstvom podneo je tužbu Upravnom sudu u Beogradu da se to pitanje konacno reši.

"Ne vidim razlog da se taj spor ne reši na poslovan način. Očekujemo da će sud biti nepristrasan", kazao je Jonsen.

Prema odluci Republičke agencije za telekomunikacije (Ratel) o cenama pristupa infrastrukturi Telekoma Srbije i naknadama za interkonekcije, naknada za pozivanje iz fiksne mreže Telenora u fiksnu mrežu Telekoma iznosi 0,68 dinara po minutu u vreme jakog saobraćaja, dok je cena terminiranja poziva iz Telenorove mobilne ka Telekomovoj fiksnoj mrezi 1,83 dinara po minutu.

Jonsen je kazao da je Telenor ranije podneo Ratelu predlog o prihvatljivom iznosu naknade zasnovan na principu "troškovi plus", od kojeg je Agencija odstupila.

Podnošenje tužbe, istakao je, neće uticati na odluku Telenora da posluje i investira u Srbiji i dodao da je to normalan problem koji se dešava u poslovanju.

Jonsen je naveo i da zbog visokog iznosa naknade koju je Ratel odredio za "otvaranje petlje" Telekoma Srbije odnosno korišćenje bakarne parice do pojedinačnih korisnika za usluge ADSL interneta Telenor ne vidi prostora za ozbiljnija ulaganja u tu oblast.

"To je kristalno jasno. Ne možemo da ulažemo u ADSL pristup internetu iz milostinje", kazao je generalni direktor Telenora u Srbiji, kompanije koja je najveći pojedinačni strani investitor na srpskom tržištu.

Jonsen je naveo i da se zahvaljujući odluci Ratela o naknadama za pristup telekomunikacionoj infrastrukturi Telekoma Srbije, napreduje u realizaciji tog projekta, ali da je iz tehničkih razloga potrebno određeno vreme za povezivanje.

Kako je naveo, Telenor će početi da koristi infrastrukturu Telekoma Srbije i dodao da se paralelno napreduje i u širenju Telenorove infrastrukture.

"Telenor ne želi samo da koristi infrastrukturu Telekoma Srbije, već da izgradi i sopstvenu. Telenor želi da uloži novac u zemlju, da kroz celu Srbiju da obezbedi odgovarajuću infrastrukturu", istakao je Jonsen.

Prema zakonskim propisima, Ratel je 7. juna doneo odluku o korišćenju telekomunikacione infrastrukture pošto nisu uspeli direktni pregovori Telenora i Telekoma. Rok da se odluka primeni ističe danas.

Kompanija Telenor, koja već pruža usluge mobilne telefonije u Srbiji, dobila je polovinom februara i licencu za fiksnu telefoniju, čime je ukinut monopol državne kompanije Telekoma Srbije.

Prema uslovima licence koju je Telenor platio milion evra, rok za početak pružanja usluga fiksne telefonije i ADSL intereneta je 12 meseci.

     

Radunović: Telenor vrši pritisak na Agenciju

 


Očekujem da vidim na šta se Telenor žali, ako ima žalbu, ali ovo je faktički pritisak na RATEL, s obzirom da još nismo završili ceo postupak, rekao je za Emg.rs predsednik upravnog odbora Republičke agencije za telekomunikacije Jovan Radunović.

„Ne znam odakle sada ta izjava kada postupak nije završen. Ja očekujem da će se žaliti i Telenor i Telekom jer se svako bori za svoja prava i da sebi obezbedi lagodne pozicije nauštrb drugog, ali mi smo regulatori i mi odlučujemo šta je ravnopravno. Logično je da se svako žali i želi da obezbedi najbolje za sebe, ali to tako ne može. Regulatori zato i postoje. Danas je zadnji rok da Telekom i Telenor pošalju sve papire. Ima još nekoliko stvari koje treba da završimo, tako da očekujem da će postupak biti gotov narednih dana“, rekao je Radunović i ocenio da su izjave iz Telenora „neumesne“ i da predstavljaju pritisak na Ratel kao regulatorno telo.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Telekomunikacije, Mobilna telefonija

Ličnosti: Jovan Radunović, Ćel Morten Jonsen

Institucije: RATEL

Kompanije: Telekom Srbija, RATEL, Telenor


Unesite tekst komentara:

<<

07. novembar - 13. novembar 2011.

>>

Povezani naslovi

  • Lakše prenošenje broja mobilnog telefona

    30. avgust 2011. 14:08 |

  • Ćirić: Srbija treba da otkupi akcije OTE-a u Telekomu

    03. novembar 2011. 12:11 |

  • Preneto 20.328 brojeva u mobilnoj telefoniji

    31. oktobar 2011. 15:10 |