emg home
RSS

Dragin: Pšenica će uskoro poskupeti za 10 do 20 odsto

07. jul 2010. | 15:53

Izvor: Tanjug

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Saša Dragin preporučio je danas poljoprivrednicima da sačekaju sa prodajom pšenice, jer se na berzama beleži trend rasta cene hlebnog žita, koja će se u naredne dve nedelje uvećati za 10 do 20 odsto."Ono što smo primetili prvih dana u otkosu ovogodišnje pšenice je da su se neki mešetari pojavili sa cenom od 8,5 dinara po kilogramu", izjavio je Dragin i preporučio ratarima da "nipošto ne prodaju svoju pšenicu za tu cenu, koja je izuzetno niska".

Pšenica roda 2009. se tokom jučerašnjeg i današnjeg dana na Produktnoj berzi u Novom Sadu prodavala za 11,5 dinar (plus porez na dodatu vrednost - PDV), ukazao je Dragin, precizirajući da cena za fizička lica iznosi 12,07 dinara, a za pravna lica 12,42 dinara po kilogramu.

"Tokom današnjeg dana neke zemljoradničke zadruge oko Subotice nude za pšenicu 10,8 dinara, a neki od većih otkupljivača su ponudili danas isto nešto više od 10 dinara po kilogramu", naveo je Dragin.

On je kazao i da je u razgovoru sa direktorom Produktne berze u Novom Sadu Žarkom Galetinom, koji neprestano prati kretanja na domaćem i svetskom tržištu, došao do saznanja da se u naredne dve nedelje očekuje značajan rast cene pšenice, u rasponu od 10 do 20 odsto.

On je kao ilustraciju kretanja cena pšenice na berzama naveo primer berze u Budimpešti, na kojoj je pšenica u petak, tokom zaključnog poslovanja, koštala 122 evra po toni franko luka, da bi na samom pocetku ove sedmice bila ugovarana po ceni 135,4 evra po toni.

"To znači da je samo tokom vikenda zabeležen rast cene od 10 odsto", naglasio je Dragin.

On je ukazao da je rast cene pšenice deo šireg trenda naglog rasta cena svih poljoprivrednih proizvoda na tržištu, koji "mora da povuče i pšenicu", objašnjavajući da su do skoka cene dovele loše vremenske prilike ne samo u Srbiji, već i u celoj Evropi.

"Cene svih poljoprivrednih proizvoda beleže nagli rast, pa tako cena kukuruza trenutno na Produtnoj berzi u Novom Sadu iznosi 17,60 dinara sa PDV-om, što je davno nezabeležena visoka cena", naveo je on.

Do rasta cena poljoprivrednih proizvoda je došlo, između ostalog, i nakon procenjene proizvodnje najvažnijih žitarica i drugih kultura u SAD, Ukrajini, Rusiji, Belorusiji, objasnio je Dragin i dodao da se u poslednje vreme beleži i nagli skok cena voća.

"Cena višnje je ove godine povećana za 100 odsto - otišla na 45 do 50 dinara po kilogramu, sa prošlogodišnjih 15 i 25 dinara", rekao je Dragin i dodao da se i kod maline beleži rast akontne cene sa 80 dinara, koliko je iznosila 2009. godine, na sadašnjih oko 150 do 160 dinara.

On je kazao da se očekuje dalji rast cene maline, jer je lošim vremenskim prilikama pogotovo pogođen najveći proizvođač - Poljska, "što znači da će potraznja biti veća, a samim tim i cena".

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Poljoprivreda, Pšenica

Ličnosti: Saša Dragin, Žarko Galetin

Institucije: Produktna berza Novi Sad


Unesite tekst komentara:

<<

06. septembar - 12. septembar 2010.

>>
  • Srbija u polufinalu SP posle pobede nad Španijom

    8. sep 2010.

    Istanbul, Beta

  • Sud odbio zahtev da se Ratko Mladić proglasi mrtvim

    8. sep 2010.

    Beta