emg home
RSS

Đelić: Dunavska strategija važan dokument za Srbiju

07. jul 2010. | 15:58

Izvor: Emg.rs

Predstavnici Srbije će 22. jula u Briselu zvanično pregovarati sa Evropskom komisijom o Nacrtu Dunavske strategije, najavio je danas Božidar Đelić, potpredsednik Vlade Srbije.On je na sastanku Grupacije za nautički turizam u Privrednoj komori Srbije rekao da je taj dokument stigao u Vladu. Srbiji je, prema njegovim rečima, za projekte na Dunavu iz evropskih fondova namenjeno 18,5 miliona evra.

„Već se pripremaju projekti poput rekonstrukcije Golubačke tvrđave koja bi trebalo da postane jedan od bisera na Dunavu, ali i projekat u vezi sa lokalnom infrastrukturom Velikog Gradišta, odnosno Srebrnog jezera“, istakao je Đelić.

Potpredsednik Vlade je najavio održavanje još tri događaja u vezi sa Dunavskom strategijom, dolazak grupe mladih podunavskih lidera iz 10 zemalja, koji će posetiti Sremske Karlovce, a krajem septembra Srbija će biti domaćin sastanka na kome će se razgovarati o finansiranju projekata Dunavske strategije. Sredinom oktobra predstavnici parlamenata Srbije i Vojvodine posetiće parlamente podunavskih zemalja.

„Strategija ima tri stuba, a to su infrastruktura, socio-ekonomski razvoj i ekologija“, rekao je Đelić.

Dunavska strategija bi, prema njegovim rečima, trebalo da bude usvojena u prvoj polovini 2011. za vreme predsedavanja Mađarske Evropskom unijom.

Borislav Vasić, predsednik Grupacije za nautički turizam je predstavio i projekat tog udruženja „Info centar za nautički turizam“. Vrednost projekta je, prema njegovim rečima, 1,7 miliona evra, a cilj je da se poveća broj čamaca koji dolaze Dunavom.

„Informativni centar bi imao četiri punkta, na ulazu Dunava u zemlju odnosno Apatinu, izlazu, Kladovu, i u Novom Sadu i Beogradu, a u njima bi mogle da se dobiju pravne informacije, logističke, podaci o hotelima, restoranima, turističkim atrakcijama, uslovima plovidbe“, objasnio je Vasić.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Turizam, Nautika, Saobraćaj, Dunavska strategija

Ličnosti: Božidar Đelić


Unesite tekst komentara:

<<

06. septembar - 12. septembar 2010.

>>
  • Milosavljević: Privatni doktori ce uskoro otvarati bolovanja

    9. sep 2010.

    Beta