emg home
RSS

Đelić: Dunav je velika šansa za Srbiju

09. jul 2010. | 16:44

Izvor: Beta

Grad: Novi Sad

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je danas da je Dunav veoma važan resurs za Srbiju i dodao da će vlada opredeliti značajna sredstva za primenu Dunavske strategije.Đelić je na međunarodnoj konferenciji mladih lidera iz 14 zemalja podunavskog regiona na Petrovaradinskoj tvrđavi rekao da je Srbija svesna da će taj rečni koridor u skoroj budućnosti postati jedan od najsavremenijih u Evropi.

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić rekao je da se mora raditi na poboljšanju rečnog transporta, ali ujedno voditi računa i o zaštiti životne sredine.

On je naveo da Vojvodina ima nameru da izgradi više luka i marina na čitavoj teritoriji pokrajine, poput marine koja je napravljena u Apatinu i na koju je, kako je kazao, Vlada Vojvodine "ponosna".

Natali Feršelde iz Direktorata Evropske komisije za regionalni razvoj kazala je da je Dunav najveći unutrašnji plovni put u Evropi i samim tim veliki razvojni potencijal za Evropu.

"Dunav ima svoj identitet i mi osećamo da pripadamo tom prostoru", kazala je Feršelde i ocenila da je formiranje Dunavskog regiona moguće samo kroz tesnu saradnju zemalja koje mu pripadaju.

Evropska komisija nedavno je vlastima u Srbiji dostavila Nacrt Dunavske strategije, a delegacija Srbije putovaće 22. jula u Brisel, kako bi sa Evropljanima usaglasila zajednički stav o učešću Srbije u Dunavskoj strategiji.

Pedesetak mladih lidera iz 14 zemalja podunavskog regiona učestvuje danas na međunarodnoj konferenciji, koja se, u okviru festivala Exit, održava na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Mladi lideri tokom dana razgovaraće o inicijativi Evropske komisije za formiranje Dunavskog regiona.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Dunavska strategija

Ličnosti: Božidar Đelić, Bojan Pajtić

Institucije: EK


Unesite tekst komentara:

<<

06. septembar - 12. septembar 2010.

>>