emg home
RSS

Arhiva vesti

Pajtić: Milijarde evra za razvoj Dunava

30. jun 2010. | 17:58

Izvor: Beta

Grad: Brisel

Evropska komisija je pripremila nacrt strategije ekonomskog, transportnog i ekološkog razvoja Dunava i ovih dana će taj dokument uputiti Srbiji i drugim zemljama duž najveće evropske reke, saopšteno je danas u Briselu na sastanku visokih zvaničnika zemalja Podunavlja.Strategija Evropske unija za razvoj područja Dunava treba da bude utvrđena do kraja ove godine.

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić je na današnjem sastanku u Briselu izjavio da je cilj da se milijarde evra ulože prevashodno za razvoj saobraćajnih potencijala Dunava. Taj novac će, mahom iz fondova EU, biti usmerene u Dunav kao "Evropski transportni koridor 7".

Evropska komisija će, kako je rečeno na skupu u Briselu, ovog leta razmeniti mišljenja s vladama podunavskih zemalja i potom pripremiti konačnu verziju Dunavske strategije.

Pajtić je posebno ukazao na ogromne mogućnosti Dunava kao evropske saobraćajnice, i naglašio nužnost održivog korišćenja vodnih bogatstava i njihovu zaštitu od zagađenja.

Vojvodina je, po njegovim rečima, pokretač privrednog razvoja cele Srbije, a Pokrajina ima velike mogućnosti i za razvoj banjskog i nautičkog turizma, izgradnju vetrenjača i korišćenje drugih moćnih energetskih resursa Dunava i Podunavlja.

Pajtić je istakao da je u Apatinu izgrađena savremena rečna marina, koja je posećena i već ima prve uspešne rezultate.

Iako, po rečima Pajtića, "budžet za Dunavsku strategiju još nije određen, treba očekivati da to neće biti simbolična suma, već desetine mijardi evra, kao za Baltičku strategiju EU".

Pajtić je dodao da će u Beogradu septembra biti sastanak na visokom nivou o finansiranju i upravljanju Dunavskom strategijom.

Koordinator današnjeg sastanka Erhard Busek je ocenio da su iskustva iz primene Baltičke strategije prikladna i za strategiju preobražaja Podunavlja.

Busek je podsetio da mreža unutrašnjih evropskih plovnih puteva čija je okosnica Dunav, povezuje Severno i Crno More, i istakao da su Dunavskom strategijom obuhvaćene i članice Evropske unije: Austrija, Bugarska, Mađarska, Nemačka, Rumunija i Slovačka, i zemlje koje su na putu da to postanu: Hrvatska i Srbija.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Ekologija, Ekonomski razvoj, Saobraćaj, Dunavska strategija

Ličnosti: Bojan Pajtić, Erhard Busek

Institucije: EK, Vlada Vojvodine


Unesite tekst komentara:

<<

30. avgust - 05. septembar 2010.

>>
  • Dragutinović: Dogodine povišice u januaru, aprilu i oktobru

    31. avg 2010.

    Emg.rs

  • Sutra ističe rok da funkcioneri prijave sve funkcije

    31. avg 2010.

    Beta