emg home
RSS

Okrugli sto: Vršnjačkog nasilja u školama ima u svim zemljama

09. jul 2010. | 14:06

Izvor: Beta

Vršnjačko nasilje u školama se pojavljuje u sličnom obliku i prisutno je u svim zemljama podjednako, nevezano za njihov ekonomsko-socijalni razvoj, zaključeno je na okruglom stolu Nasilje u školama: analiza stanja, prevencija i načini postupanja, u Skupštini Beograda.

Učesnici skupa iz Srbije i Španije saglasili su se da je najvažnije raditi na prevenciji te pojave, edukacijom i uključenjem problematične dece u društvo kroz sport i slične aktivnosti.

Zaštitnica građana Beograda Dušanka Gaćeša kazala je da kao što svi veliki gradovi u svetu imaju slične probleme, tako se i problem vršnjačkog nasilja pojavljuje u svim zemljama na svetu. "Potrebni su složen institucionalan mehanizam i delovanje roditelja i učenika da bi se smanjilo vršnjačko nasilje u školama", ocenila je ona.

Ona je dodala da se radi na tome da sve škole u Beogradu budu uključene u program "Škole bez nasilja".

Zamenica sekretara za obrazovanje Dragica Moro je kazala da se radi na osnivanju kancelarije koja će se baviti ponašanjem dece van škole jer, kako je kazala, ulica treba da bude mesto lepih susreta, a ne za huliganstvo

Savetnica ombudsmana Katalonije za prava deteta Monserat Kuso Torelo je rekla da se u Barseloni insistira na većem nadzoru ulica i škola, ali da je najvažnija mera prevencije vršnjačkog nasilja integracija problematične dece u društvo.

"Profesori stalno moraju nadgledati ponašanje dece, a deca moraju imati lak pristup profesorima. Psihičko nasilje je teško uočiti, pa su te mere veoma važne. Važna je i stalna edukacija nastavnika, jer recimo, sve je prisutnije sajber nasilje", ocenila je Torelo.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Prosveta, Nasilje

Ličnosti: Dušanka Gaćeša, Dragica Moro, Monserat Kuso Torelo


Unesite tekst komentara:

<<

06. septembar - 12. septembar 2010.

>>

Povezani naslovi