emg home
RSS

Pritvorenici u novosadskom zatvoru odbijaju da uzimaju hranu

20. jul 2010. | 13:35

Izvor: Beta

Grad: Novi Sad

Pritvorenici u novosadskom centralnom zatvoru odbijaju da uzimaju hranu nezadovljni tretmanom u zatvoru i dugim sudskim postupcima koji se protiv njih vode u novosadskim sudovima, rečeno je u Upravi za izvršenje zavodskih sankcija.Potparol Uprave Zorana Vučićević rekla je da je protest počeo juče, ali da se ne može odrediti tačan broj pritvorenika koji u njemu učestvuju, jer sporadično odbijaju obroke koji se pripremaju u zatvorskoj kuhinji.

U medijima se spekuliše da je oko 70 pritvorenika pristupilo protestu.

"To ne znači da pritvorenici štrajkuju glađu, jer oni samo odbijaju zatvorsku hranu. S druge strane, bezbednosna situacija u zatvoru je potpuno normalna i sve je mirno", rekla je Vučićevićeva.

Prema njenim rečima, juče je održan prvi sastanak pritvorenika sa v.d. predsednice Višeg suda u Novom Sadu Zorom Jamušakov, a danas bi trebalo da bude održan još jedan sastanak na kojem će biti razmotrena aktuelna problematika.

Pritvorenici u novosadskom zatvoru prvi put su protestvovali 22. maja, kada su istakli da nisu zadovoljni tretmanom u zatvoru i dugim sudskim postupcima koji se protiv njih vode.

Tada su se pritvorenici sastali sa upravom zatvora i sudijom Višeg suda Svetimirom Popovićem, koji je u Novom Sadu zadužen za kontrolu pritvora, a protest je sutradan završen.

Novosadski zatvor projektovan je da primi 300 ljudi, a prema različitim izvorima, u njemu trenutno boravi oko 600 zatvorenika i pritvorenika.

Pritvorenici tvrde da se rešenja o produžetku pritvora donose olako, a ogorčeni su i na sudove što zbog reizbora sudija i reorganizacije sudske mreže sporo rešavaju njihove slučajeve.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Pravosuđe

Institucije: Uprava za izvršenje zavodskih sankcija


Unesite tekst komentara:

<<

20. septembar - 26. septembar 2010.

>>
 • Tadić: Srbija posvećena Milenijumskim razvojnim ciljevima

  20. sep 2010.

  Njujork, Beta

 • Eštonova sutra u UN s Tadićem o dijalogu o Kosovu

  20. sep 2010.

  Brisel, Beta

 • Vlada Vojvodine predložila rebalans budžeta

  20. sep 2010.

  Novi Sad, Beta

 • Lokalizovan požar u lozničkoj fabrici Viskoza

  20. sep 2010.

  Loznica, Beta

Povezani naslovi