emg home
RSS

Tadić: Ne treba nagađati o dijalogu sa Kosovom

20. septembar 2010. | 20:39

Izvor: RTS

Grad: Njujork

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je u Njujorku da ne treba nagađati o modalitetu budućeg dijaloga Beograda i Prištine."Moja obaveza je da objasnim građanima - ako ne i ukupnoj našoj političkoj javnosti, da je vrlo rano spekulisati o tome kakav bi modalitet dijaloga Beograda i Prištine mogao biti u budućnosti. Veoma je važno da se definiše forma tog dijaloga i njegove osnovne teme", rekao je Tadić za Radio-televiziju Srbije.

Predsednik je najavio da će u četvrtak razgovarati sa šeficom evropske diplomatije Ketrin Ešton o tome, kao i o procesu približavanja Srbije EU.

On je dodao da je "to nastavak dijaloga sa EU posle usklađivanja rezolucije (u UN) o Kosovu čime je definisan proces koji treba da reši mnoga tekuća životna pitanja građana Kosova, ali i smanji rizike od novih konflikata".

"Samo na taj način svi zajedno možemo postati deo EU i ući u jedan ujedinjeni politički proces koji treba da obezbedi ekonomski razvoj i sigurnost za sve ljude koji žive u Jugoistočnoj Evropi", ocenio je predsednik Republike.

Tadić je naveo da će u Njujorku imati nekoliko desetina sastanaka, među kojima i sa predsednicima Turske, Kipra, Evropske komisije, dok je za sutra predviđen razgovor i sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom.

"Nije Kosovo jedina tema sa kojom Srbija nastupa u UN... Govoriću i o tome kako možemo doprineti regionalnoj politici i stabilnosti, kako ostvarujemo naše stremljenje ka ostvarenju milenijumskih ciljeva, ali i o borbi protiv organizovanog kriminala gde je Srbija jedan od svetskih lidera", rekao je Tadić.

Predsednik Srbije je najavio da će u sredu govoriti u Harvard klubu o ekonomskim potencijalima Srbije i pokušati da zainteresuje investitore.

Predsednik Srbije boraviće u Njujorku do subote 25. septembra, kada će učestvovati u glavnoj debati Generalne skupštine. Tadić predvodi državnu delegaciju na 65. zasedanju Generalne skupštine UN.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Kosovo, Evrointegracije

Lokacija: Kosovo

Ličnosti: Boris Tadić

Institucije: UN


Unesite tekst komentara:

21. septembar 2010. 10:25:48

| PATRIOTA

0

Pa G. Tadicu postoji ona narodna izreka: "Kako posejes tako ce ti i nici". Obracanjem MSP-u (politicki obojenom sudu) Srbija je sama sebi zadala veoma tezak udarac, narocito Rezoluciji 1244, a nova Rezolucija je samo pokusaj izlaza iz tog "corsokaka".

<<

20. septembar - 26. septembar 2010.

>>

Povezani naslovi

  • Tadić najavio skori početak razgovora Beograda i Prištine

    23. septembar 2010. 22:09 |

  • Teral: Važno da pregovori Beograda i Prištine počnu

    21. septembar 2010. 14:09 |

  • Tadić od ponedeljka u dvodnevnoj poseti Estoniji

    11. septembar 2010. 12:09 |