emg home
RSS

Tadić: Srbija spremna za dijalog o Kosovu

25. septembar 2010. | 15:43

Izvor: Beta

Grad: Njujork

Predsednik Srbije Boris Tadić naveo je spremnost na dijalog koji će dovesti do prihvatljivog rešenja za problem Kosova i istakao da će Beograd i Priština prvi put razgovarati posle mnogo godina.

"Uskoro će dve strane razgovarati prvi put posle mnogo godina. Moramo biti strpljivi i moramo da nađemo teme koje će omogućiti da poverenje bude izgrađeno na obe strane", rekao je Tadić na debati 65. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Tadić je uveren da sada može da nastupi faza u kojoj će sve strane iza sebe ostaviti anahronistične analize i diplomatske zasede. "Želim da istaknem da je od suštinske važnosti da, tokom procesa dijaloga, članice UN koje nisu priznale Kosovo ostanu na kursu nepriznavanja", rekao je Tadić i dodaio da će to značajno doprineti da se osigura da jednostrani pokušaji nametanja rešenja etničkih i teritorijalnih sporova ne budu ozakonjeni i time spreči da jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova postane presedan.

Tadić je naveo da bi bili podjednako štetni pokušaji da se izmeni realnost na terenu dok traju pregovori. "Bilo kakav pokušaj da se ta realnost izmeni kroz upotrebu sile doveo bi do trenutnog okončanja procesa dijaloga", poručio je Tadić.

"Uvek smo govorili da smo spremni da stupimo u dijalog. Međutim, taj dijalog mora biti određen pravilima i odgovornošću i to je postignuto poslednjim glasanjem u Generalnoj skupštini UN", rekao je predsednik Srbije.

"Stav Srbije ostaje nepromenjen. Srbija neće ni eksplicitno ni implicitno priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova", istakao je on.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Kosovo

Lokacija: Kosovo

Ličnosti: Boris Tadić

Institucije: Ujedinjene nacije


Unesite tekst komentara:

<<

27. septembar - 03. oktobar 2010.

>>
 • Dogovoreni uslovi izručenja između Crne Gore i Srbije

  27. sep 2010.

  Podgorica, Beta

 • Dinar sutra slabiji za 12 para prema evru

  27. sep 2010.

  Emg.rs

 • Optužen zbog pretnje smrću učesnicima Parade ponosa

  27. sep 2010.

  Beta

Povezani naslovi