emg home
RSS

Verici Barać uručena nagrada Osvajanje slobode

25. septembar 2010. | 10:44

Izvor: Beta

Predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać, kojoj je sinoć uručena nagrada Osvajanje slobode, rekla je da je to dokaz da je rad Saveta prepoznat kao osvajanje slobode.

"Za mene je ova nagrada došla u dobar čas. Nekako ispada da je borba za slobodu nešto što nije u redu. Možda zato što su svi odustali. Znam da nisam ostala samo ja, znam da se svi borite za to i znam da Savet i ja nismo sami jer bismo i mi odustali da imamo osećaj da smo sami", rekla je Verica Barać u Skupštini Beograda.

Ona je navela da je ono što radi Savet, ali i mnogi drugi, potrebno i da taj posao mora da se nastavi dok se sve ne sazna. "Moraju da se saznaju svi tragovi novca, sve veze onog novca iz Miloševićevog vremena, prljavog novca, mehanizama kako se on pere, ponovo iznosi, pa vraća. Sve to ugrožava stvaranje institucija i dobrih zakona", kazala je Barać.

Nagradu Osvajanje slobode dodeljuje Fond Maja Maršićević-Tasić, a prošlogodišnja dobitnica ove nagrade Srbijanka Turajlić, profesorka Elektrotehničkog fakulteta, rekla je da Verica Barać uporno istrajava u nastojanju da od Srbije bude stvorena pristojna država.

Srbijanka Turajlić je, obrazlažući odluku žirija koji čine sve dosadašnje dobitnice, kazala da su mnogi na tom putu posustali, ali ne i Verica Barać. "Mnogi tvrde da sa njom nešto nije u redu. Mi vas uveravamo da je sa njom sve u najboljem redu, ali nije s nama ostalima, koji na sve to pristajemo, koji ćutimo i gledamo kako i ono malo  preostalog bogatstva ove zemlje nestaje u gramzivosti vlasti i tajkuna koje podržavaju", rekla je ona.

Nagrada Osvajanje slobode dodeljuje se svake godine 24. septembra, na dan izbora 2000. ženi koja je svojim radom doprinela razvoju ljudskih prava, pravne države, demokratije i tolerancije. Maja Maršićević-Tasić je bila poslanica u Skupštini Srbije nakon petooktobarskih promena i šefica kabineta ministra spoljnih poslova Jugoslavije Gorana Svilanovića. Poginula je u saobraćajnoj nesreći u martu 2001.

Žiri su činile i glumica Mirjana Karanović, direktorka i glavna i odgovorna urednica PG Mreža Lila Radonjić, direktorka Građanskog pakta za jugoistočnu Evropu Hedviga Morvai-Horvat, direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju Borka Pavićević, Ružica Đinđić, dramaturginja Biljana Srbljanović, urednica fotografije nedeljnika Vreme Goranka Matić i novinarka Olja Bećković.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Društvo

Ličnosti: Olja Bećković, Biljana Srbljanović, Ružica Đinđić, Srbijanka Turajlić, Maja Maršićević-Tasić, Mirjana Karanović, Lila Radonjić, Borka Pavićević, Hedviga Morvai-Horvat, Verici Barać, Goranka Matić

Institucije: Savet za borbu protiv korupcije, Fond Maja Maršićević-Tasić


Unesite tekst komentara:

<<

27. septembar - 03. oktobar 2010.

>>
 • Dogovoreni uslovi izručenja između Crne Gore i Srbije

  27. sep 2010.

  Podgorica, Beta

 • Dinar sutra slabiji za 12 para prema evru

  27. sep 2010.

  Emg.rs

 • Optužen zbog pretnje smrću učesnicima Parade ponosa

  27. sep 2010.

  Beta

Povezani naslovi