emg home
RSS

Odbor za privatizaciju na narednoj sednici o Prosveti

28. jul 2010. | 13:44

Izvor: Tanjug

Skupštinski Odbor za privatizaciju zatražio je danas od Agencije za privatizaciju da do naredne sednice dostavi predlog odluke u vezi sa privatizacijom Prosvete i da se nakon toga odluči šta ce biti sa ovim izdavačkim preduzećem u kome već nekoliko meseci deo radnika štrajkuje i traži raskid ugovora o prodaji sa vlasnikom - firmom Medija II.Danas nije precizirano kada će ta naredna sednica biti održana, ali je istaknuto da će to biti tek nakon što Agencija izanalizira dokumentaciju dostavljenu 22. jula, a kojom kupac Prosvete treba da dokaže da je ispunio postavljene zahteve Agencije - da isplati zarade zaposlenima i da ukloni hipoteke sa objekata Prosvete, ali i da ispoštuje sve zadate obaveze iz kupoprodajnog ugovora.

Direktor Agencije za privatizaciju Vladimir Cvetković potvrdio je Odboru da je kupac do predviđenog roka (22. juli) dostavio veoma obimnu dokumentaciju i naglasio da je potrebno vreme da se ta dokumentacija pregleda, a nije isključio ni mogućnost da se traži dopuna od kupca, ukoliko neki od papira nedostaje.

On nije mogao tačno da precizira datum, odnosno rok do kada će Agencija za privatizaciju i njena Komisija za mere moći da pregledaju dokumentaciju i da daju određeni predlog za to šta ce biti sa privatizacijom Prosvete. Naglasio je, međutim, da bi "za dve nedelje trebalo da imamo jasnu sliku".

Sednici Odbora za privatizaciju prisustvovali su predstavnici sindikata Prosvete koji su tvrdili da kupac nije ispunio postavljene uslove, odnosno da nije isplatio doprinose radnicima u visini od 20 miliona dinara.
Na odboru je prisustvovao i direktor i suvlasnik Prosvete Dejan Pantović koji je izjavio da je kupac ispunio veći deo svojih ugovornih obaveza.

Prema njegovim rečima, od trenutka preuzimanja Prosvete uloženo je oko 1,5 miliona evra, obnovljeni su mnogi ugovori sa autorima, povećan je promet u knjižarama, a izmirene su i obaveze prema radnicima.
On je naglasio da je kupac nakon ulaska u firmu zatekao veće obaveze od onih navedenih u privatizacionoj dokumentaciji i naglasio da bi, da štrajk radnika Prosvete nije počeo, sve obaveze bile izmirene na vreme. Pantović je ukazao i da je štrajk naneo ogromnu štetu tom izdavačkom preduzeću.

Direktor Prosvete je rekao da je štrajk odavno izgubio socijalnu dimenziju i da je vođen nekim drugim, pre svega, materijalnim interesima ljudi koji su u štrajku.

Član odbora za privatizaciju Nikola Novaković izneo je ocenu da je u pomenutom slučaju "prevelik upliv politike i da nema nevinih" i da je upravo zbog toga potrebno da se donese razumna i odgovorna odluka koja će biti najbolja za Prosvetu, ali i za njene zaposlene.

Savet za borbu protiv korupcije dostavio je juče Vladi Srbije izveštaj o privatizaciji Izdavačkog preduzeća Prosveta u kome se navodi da kupac ovog preduzeća, firma Media II iz Beograda, ne izvršava obaveze preuzete Ugovorom o prodaji kapitala.

Izveštaj je dostavljen i predsedniku Srbije Borisu Tadiću i Odboru za privatizaciju Skupštine Srbije.
Izdavačko preduzeće "Prosveta", putem tendera, prodato je 25. juna 2009. godine preduzeću "Medija II" u sastavu kompanije IPS, za 3,2 miliona evra.

Kupac se obavezao da će u Prosvetu uložiti najmanje 200.000 evra u naredne dve godine i prihvatio određene obaveze iz socijalnog programa, ali i da najmanje deset godina nastavi da se bavi izdavaštvom i da zadrži namenu knjižare Geca Kon.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Privatizacija, Prosveta

Ličnosti: Vladimir Cvetković, Nikola Novaković, Dejan Pantović

Institucije: Agencija za privatizaciju

Kompanije: Medija II


Unesite tekst komentara:

<<

04. oktobar - 10. oktobar 2010.

>>

Povezani naslovi

  • Raskinut ugovor o prodaji Prosvete

    16. septembar 2010. 14:09 |

  • Savet traži poveru rada zastupnika kapitala u Tehnohemiji

    04. oktobar 2010. 17:10 |

  • Novi sajt Agencije za privatizaciju

    04. oktobar 2010. 14:10 |