emg home
RSS

PRESSEK

Kostić: Čeka nas vruća jesen

03. avgust 2010. | 12:03

Izvor: "Večernje novosti"

Miodrag Kostić, vlasnik ”MK grup” i predsednik udruženja ”Poslodavac”: Najteži deo krize nam tek predstoji. Ostajem u “Privredniku”

Nedavno osnovano je udruženje “Poslodavac”, na čijem čelu se, na iznenađenje mnogih, našao poznati biznismen Miodrag Kostić. Sam Kostić, međutim, za “Novosti” kaže da ideja za osnivanjem ovakvog udruženja postoji odavno i da će ono raditi na isti način kao slična udruženja koja postoje u drugim zemljama.

- Moj angažman je posledica činjenice da u kompanijama koje su u sastavu “MK Group” radi blizu 5.000 ljudi, što nije zanemarljiv broj - naglašava Kostić.

* I verujete da kroz ovo udruženje, bolje da upravljate svojom kompanijom?

-”Poslodavac” će kao krovna organizacija okupljati klubove i udruženja koji imaju legitimitet da zastupaju interese poslodavca. Naša namera je, pored partnerskog učestvovanja u socijalnom dijalogu između sindikata i poslodavaca, i aktivan rad na stvaranju ekonomsko održivih modela razvoja. Socijalni dijalog je ključni elemenat za demokratizaciju društva, ekonomski rast i prosperitet. Za obezbeđivanje socijalnog progresa, Srbiji su danas potrebna nova radna mesta i zapošljavanje, a do toga se može doći samo bliskom saradnjom na relaciji Vlada, sindikati i poslodavci. Važno je da svi akteri preuzmu odgovornost, znaju svoja prava kao i obaveze, i zajednički rade na ostvarivanju svojih interesa.

* Šta će biti sa vašim članstvom u klubu “Privrednik”, koji je, reklo bi se, sličan ovom udruženju?

- Moj status i uloga u Privredniku ostaju isti, tu se ništa neće promeniti ovim angažmanom.

* Klub “Privrednik” je u više navrata pokušavao da sarađuje sa Vladom, ali tu nije bilo posebnog uspeha. Mislite li da se vlasti plaše intenzivnije saradnje sa članovima ovog Kluba zbog eventualnog utiska javnog mnjenja da sarađuje sa tajkunima?

- Vaše pitanje je upućeno na pogrešnu adresu. Klub “Privrednik” okuplja vodeće biznismene ove zemlje, a svi njegovi članovi imaju dugogodišnje i uspešno poslovno iskustvo koje može biti od velike koristi za ekonomski oporavak Srbije. Ekonomski i politički lideri ove zemlje moraju biti na istoj strani ako želimo da dobijemo pozitivan privredni ambijent i krenemo napred. Umesto udovoljavanju stavovima javnog mnenja, mislim da bi pametnije bilo baviti se definisanjem delotvornog političkog okvira za bolji privredni život ove zemlje.

* U kojoj meri ste spremni i odlučni da, kao predsednik “Poslodavca” pregovarate sa Vladom o svojim zahtevima?

- Kao što radnici imaju svoj interes, tako po prirodi stvari i poslodavci imaju svoj. Smisao je u socijalnom partnerstvu i ostvarivanju zajedničkih interesa između sindikata i poslodavaca jer oni čine jednu celinu i imaju zajedničku odgovornost. Država treba da bude garant u ispunjenju obaveza i jedne, i druge strane, da pomaže ovu komunikaciju, podstiče saradnju i aktivno radi na uspostavljanju socijalne pravde i novih modela funkcionisanja, poput, na primer, socijalne tržišne privrede.

* Proletos ste predložili da svojim angažovanjem pomognete državnim firmama. Mislite li da bi bolji menadžment mogao da uvede red?

- Finansijski problemi su uvek posledica i rezultat niza drugih problema, a jedan od presudnih jeste i loš menadžment. Ne govorimo o tehnološkom nivou preduzeća, produktivnosti, broju zaposlenih, konkurentnosti i ceni proizvoda ili usluga, mogućnostima plasmana na druga tržišta, već samo o sposobnostima, znanju i veštinama rukovodećeg kadra da profesionalno radi posao koji mu je poveren. Da, bolji menadžment uz ozbiljne poslovne analize i restrukturiranje, kao i adekvatnu podršku od strane države i banaka bi itekako mogao da uvede u red i kompanije sa ozbiljnim finansijskim problemima, makar to nekad značilo i gašenje istih.

* Iz vlasti stižu oprečne izjave. Po nekima smo izašli iz recesije, po drugima nas tek čekaju teški dani. Kako Vi projektujete dešavanja u drugoj polovini ove i u toku naredne godine?

- Najteži deo krize nam tek predstoji, i nažalost, umesto izlaska iz recesije čeka nas vruća jesen. “MK Group” je po mnogo čemu specifičan poslovni sistem, mi smo na vreme umeli da prepoznamo problem i zaštitimo svoje poslovanje u uslovima ekonomske krize. Ali, opšta nelikvidnost je evidentan problem, teškoće u vraćanju kredita u realnom sektoru su sve veće i primetnije, nestabilan kurs i stalan pad dinara, smanjen izvoz, pad životnog standarda i manjak novca u opticaju je nažalost naša ekonomska realnost, koja će imati veoma teške i negativne posledice po ionako slabu domaću privredu.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Izvoz, Kurs, Nezaposlenost, Recesija, Ekonomska kriza

Ličnosti: Miodrag Kostić

Institucije: Poslodavac

Kompanije: Privrednik, MK Group


Unesite tekst komentara:

05. avgust 2010. 14:44:41

| David & GOLIAT

0

....bojmo se ..HLADNE VRUCINE ...))!

<<

24. oktobar - 30. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi