emg home

RSS

Suđenje Šariću odloženo za sutra

20. septembar 2010. | 09:09 14:58

Izvor: Emg.rs

Početak suđenja kriminalnoj grupi Darka Šarića optuženoj za šverc više od dve tone kokaina i pranje novca odložen je za sutra, jer su advokati odbrane ceo termin za današnji pretres iskoristili za iznošenje svojih predloga za odlaganje suđenja.

Sudija Siniša Petrović je u 13.40 advokatima rekao da nisu bili koncizni u iznošenju predloga i da danas nema svrhe počinjati sudjenje čitanjem optužnice jer termin za pretres ističe u 14 sati.

Odbrana je tražila izuzeće iz sudskih spisa transkripata zasnovanih na razgovorima koji su prisluškivani, kako navode, nezakonito.

Advokati Borivoje Borović i Zdenko Tomanović ocenili su posle završetka ročišta da je glavni problem to što u ovom slučaju nije moguće obezbediti fer u pravično suđenje jer je prekršena pretpostavka nevinosti.

Borović je rekao da je prodajom Šarićeve imovine i drugim postupcima sudu sugerisano da donese osuđujuću presudu. Branilac Darka Šarića Zdenko Tomanović je, na pitanje novinara da li može na osnovu pisama koje je Šarić nedavno uputio Tužilaštvu očekivati da se i on uskoro pojavi na sudu, rekao da ne može da sa sigurnošću odgovori na to pitanje.

On je dodao da sa svojim klijentom nije u kontaktu i da kontakt s njim nije imao ni pre početka suđenja ni sada.

Advokati su prethodno dva sata iznosili predloge zbog kojih suđenje ne bi trebalo da počne. Šarićev advokat Zdenko Tomanović rekao je da nema uslova za početak suđenja i predložio da se spoje postupci po optužnicama za šverc droge i za pranje novca. "Postoji jedinstvo dokaza i motiva i postoje razlozi celishodnosti, pravičnosti i logičnosti. U optužnicama se navodi da je novac od droge opran, a droga je zaplenjena. Ali, o tome ćemo naknadno", rekao je Tomanović.

On je rekao da je Šariću narušena pretpostavka nevinosti, koja je zamenjena pretpostavkom krivice i pozvao sud da zabrani državnim funkcionerima da javno iznose stav da je Šarić kriv i pre početka suđenja i da optuženog nazivaju narko-dilerom i šefom narko-mafije.

U Srbiji, kako je ocenio advokat, ne postoje pravični uslovi za suđenje jer postoje saznanja da su advokati praćeni i prisluškivani samo zato što zastupaju optužene u tom predmetu.

Advokat optuženog Draška Vukovića i Dragana Labudovića Borivoje Borović takođe je predložio sudu da zabrani ministru unutrašnjih poslova Ivici Dačiću, ministarki pravde Snežani Malović, državnom sekretaru Slobodanu Homenu i posebno portparolu Tužilaštva Tomu Zoriću da javno komentarišu suđenje jer time čine krivično delo komentarisanja nepravosnažnih sudskih postupaka.

"U javnosti se, zbog oduzimanja imovine stiče utisak da je sve gotovo. Policajci voze automobile i nose garderobu naših klijenata", kazao je Borović.

Drugi advokati pridružili su se predlozima Tomanovića i Borovića.

 

Optužnica i optuženi

Optuženo je 20 osoba. Darko Šarić i šest članova grupe su bekstvu i njima će biti suđeno u odsustvu, a Nebojša Joksović i Radan Adamović dobili su status svedoka-saradnika. Kao organizatori grupe označeni su Šarić, Goran Soković, obojica iz Pljevalja u Crnoj Gori, i Željko Vujanović iz Kragujevca.

Optuženi se terete za udruživanje radi vršenja krivičnih dela, za šta je zaprećena kazna zatvora od najmanje 10 godina ili kazna u trajanju od 30 godina do 40 godina. Specijalni tužilac Miljko Radisavljević izjavio je ranije da je Šarićeva grupa prošle godine, radi dalje prodaje, nabavila više od 2,4 tone kokaina.

Optuženi su i Marko Pandrc iz Kraljeva, Boško Nedić iz Beograda, Nenad Novaković iz Mladenovca, Draško Vuković iz Berana, Darko Tošić iz Pljevalja, Marko Vorotović iz Kotora, Nikola Pavlović iz Beograda, Dragan Labudović iz Berana, Dejan Rakić iz Kragujevca, Miloš Pandrc i Miloš Cajić iz Vrnjačke Banje, Miloš Krpović iz Beograda i Borisav Tunjić s prebivalištem u Beogradu. Oni su optuženi za pripadništvo organizovanoj kriminalnoj grupi za krivično delo udruživanje radi vršenja krivičnog dela ali u blažem vidu, za šta je predviđena kazna zatvora od šest meseci do pet godina.

Za pomaganje učiniocu posle izvršenog krivičnog dela optuženi su Mirko Knežević i Miloš Nikolić.

Optužnicom su obuhvaćene dve zaplene kokaina 2009. U prvoj, 15. oktobra 2009, u urugvajskoj luci Santa Lusija, nedaleko od Montevidea, na jahti Maui zaplenjeno je 2.174 kilograma kokaina. Nekoliko meseci kasnije, 19. januara 2010, zaplenjeno je 235 kilograma kokaina blizu Pize u Italiji.

Šarić je posebnom optužnicom optužen za pranje više od 20 miliona evra stečenih krijumčarenjem kokaina.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Suđenja, Borba protiv organizovanog kriminala

Ličnosti: Ivica Dačić, Slobodan Homen, Snežana Malović, Borivoje Borović, Miljko Radisavljević, Zdenko Tomanović, Darko Šarić, Goran Soković, Željko Vujanović, Siniša Petrović, Nebojša Joksović, Radan Adamović, Marko Pandrc, Boško Nedić, Nenad Novaković, Draško Vuković, Darko Tošić, Marko Vorotović, Nikola Pavlović, Dragan Labudović, Dejan Rakić, Miloš Cajić, Miloš Krpović, Borisav Tunjić, Toma Zorić

Institucije: Okružni sud u Beogradu


Unesite tekst komentara:

<<

07. novembar - 13. novembar 2011.

>>

Povezani naslovi

  • Tadić: Srbija bezbedna zemlja uprkos rizicima

    12. novembar 2011. 09:11 |

  • Vrednost oduzete imovine 350 miliona evra

    11. novembar 2011. 13:11 |

  • Kalinić priznao krivicu

    06. oktobar 2011. 12:10 |