emg home
RSS

Monopoli nisu jedini krivci za nestašicu hrane

20. septembar 2010. | 15:05

Izvor: Beta

Monopoli i karteli nisu glavni krivci za nestašice i poskupljenja hrane u Srbiji, već je na to uticao i sklop agrarne, energetske i političke situacije u zemlji, ocenio je danas agroekonomist i nekadašnji ministar poljoprivrede Srbije Goran Živkov."Monopola u agrarnom sektoru ima, ali teško ih je otkriti, a najviše ih ima u oblastima gde se država meša, kao što su proizvodnja semenske pšenice u državnom institutu ili distribucija đubriva jedne kompanije", rekao je on na tribini Pres klub Medija centra u Beogradu.

Prema njegovim rečima, uzrok za "lošu situaciju u kojoj se nalazi srpska poljoprivreda je to što nismo uspeli da izgradimo institucije podrške, kontrole i regulative poljoprivrednog sistema".

Istakao je da srpska poljoprivreda ima perspektivu u EU, jer zemlja ima dobru klimu i oko 4,5 miliona hektara poljoprivrednog zemljišta.

"Tržište EU za srpsku poljoprivredu nije pretnja, već šansa koju bi trebalo iskoristiti", rekao je on i naglasio da bi domaći agrar mogao da profitira zbog većih subvencija i tržišta, ali i bolje regulative u Uniji, kazao je on.

'Do ulaska u EU moramo da podignemo konkurentnost, što se postiže investiranjem u opremu, tehnologiju i definisanjem socijalne politike na selu i omogućavanjem pomoći dobrim gazdinstvima da napreduju", naveo je Živkov.

Srbija, kakao je kazao, trenutno ima "manjak skladišnog prostora za agrarne proizvode, male preradne kapacitete i veliku konkurenciju u primarnoj proizvodnji, a za vreme privatizacije propuštena je šansa da u zemlju dođu velike prehrambene kompanije".

Istakao je da bi 'Srbija po ulasku u EU mogla da bude jedan od najvećih proizvođača šećera, ulja, voća i povrća", ukoliko u narednih četiri do pet godina ozbiljno bude radila na poboljšanju uslova poslovanja.

Živkov je ocenio da strategija razvoja poljoprivrede Srbije, koja se trenutno sprema, treba da odredi osnovne pravce, nakon čega bi se razvili trogodišnji nacionalni programi koji bi važili od tri do pet godina.

Poljoprivredni proizvođač Miroslav Ostojić, koji sa porodicom obrađuje oko 800 hektara, takođe je naveo da bi ulazak zemlje u EU značio boljitak za domaću poljoprivredu i dodao da zemlja i klima predstavljaju odličan potencijal za razvoj.

Od države Ostojić očekuje da uredi slobodno tržište, bez monopolista.

Moderator tribine, urednik ekonomske rubrike u nedeljniku NIN Mijat Lakićević, kazao je da je na tribini trebalo da bude i pomoćnik ministra poljoprivrede Srbije Miloš Milovanović, čije je gostovanje otkazano pola sata pre početka skupa, jer mu je, kako je naveo, "zabranjeno da učestvuje".

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

27. septembar - 03. oktobar 2010.

>>

Povezani naslovi