emg home

RSS

Milosavljević:Uredbom da se reguliše snabdevenost mlekom

01. oktobar 2010. | 08:26 15:57

Izvor: Tanjug, RTS, Beta

Cilj Uredbe o proizvodnji i prometu mleka, koju je Vlada Srbije usvojila na predlog Ministarstva trgovine i usluga, jeste da reši problem snabdevenosti tržišta Srbije dnevnim, svežim mlekom, izjavio je danas ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević.Ta Uredba, koja ima ograničen rok trajanja (primenjivaće se do 31. decembra), jeste administrativnog karaktera, ali je neophodna kada već nekoliko meseci imamo problem sa snabdevanjem svežim mlekom, rekao je Milosavljević u Briselu, nakon sastanaka sa komesarom za zaštitu potrošača Džonom Dalijem i komesarom za konkurenciju Hoakinom Almunijom.

"Deo koji se odnosi na obaveznu proizvodnju pasterizovanog i sterilisanog mleka u količini od 40 odsto od dnevne prerade mleka već juče i danas je izazvao komentare, pa rekao bih, i neke kontraverze i u medijima i u javnosti, u smislu da se, naravno, Uredba ne odnosi na one mlekare koje nemaju linije za proizvodnju pasterizovanog i sterilisanog mleka, nego samo na one koje to imaju i koji se time bave", istakao je Milosavljević.

On je naglasio da mlekare koje mleko prerađuju isključivo u sireve i u trajnije proizvode, i nemaju linije za punjenje pasterizovanog i sterilisanog mleka, neće morati da ispunjavaju tu obavezu.

Vlada Srbije je juče, na predlog Ministarstva trgovine i usluga, usvojila Uredbu o proizvodnji i prometu mleka, kojom se mlekarska industrija obavezuje da stavi u promet najmanje 40 odsto dnevne prerade sirovog mleka, u obliku pasterizovanog i sterilizovanog mleka, a u suprotnom su predviđene prekršajne i kaznene mere.

Uredbom je predviđeno da će se novčanom kaznom od 100.000 do dva miliona dinara kazniti za prekršaj pravno lice ako ne proizvede i ne stavi u promet mleko.

 

Proizvođači: Uredba o mleku neće pomoći

 

Predstavnica Konzorcijuma proizvođača sirovog mleka Sanja Bugarski ocenila danas da neće pomoći nikakve uredbe o mleku jer se ne proizvode dovoljne količine mleka. "Mleka nema dovoljno jer je primarni proizvođač uništen", kazala je ona.

Sanja Bugarski je dodala da joj je nejasno kako Vlada može neku privatnu kompaniju da uceni šta će ona i da li će proizvoditi. Mesecima pokušavamo da objasnimo da mleka nema zato što niko neće da ga plati, da proizvođači nisu plaćeni dovoljno za svoju proizvodnju i da ne mogu stoku da drže gladnu, kaže ona.

Generalni direktor Imleka Slobodan Petrović izjavio da uredba Vlade ne rešava pitanje ukupne nestašice. "Mleka ukupno nema dovoljno. Ako omogućite da jednog proizvoda bude dovoljno, nestaće drugog. Nestaće jogurta, sireva, a biće problema jer neki nisu tehnički osposobljeni da proizvode pasterizovano mleko", rekao je Petrović sinoć za RTS.

Direktor Direkcije za robne rezerve Goran Tasić rekao je da se ne očekuje nestašica drugih proizvoda od mleka zato što sve upućuje na to da ih ima u dovoljnim količinama.

Vlada Srbije juče je usvojila uredbu o proizvodnji mleka kako bi se obezbedilo uredno snadbevanje tržišta tom namirnicom. Privredni subjekti koji se bave preradom mleka i izradom proizvoda od mleka moraju da od ukupnih otkupljenih količina mleka od proizvođača najmanje 40 odsto prerade u kratkotrajno i dugotrajno mleko, a od te količine najmanje pola mora biti kratkotrajno pesterizovano mleko. U obaveznu količinu ne ulazi proizvodnja
obranog mleka.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Mleko

Ličnosti: Slobodan Milosavljević, Slobodan Petrović, Goran Tasić, Sanja Bugarski

Institucije: Vlada Srbije, Konzorcijuma proizvođača sirovog mleka


Unesite tekst komentara:

<<

06. februar - 12. februar 2012.

>>

.