emg home

RSS

EPS može da izdrži bez restrikcija najviše 10 dana

09. februar 2012. | 09:21 15:13

Izvor: Emg.rs, Beta

Elektroprivreda Srbije može da izdrži bez restrikcija struje još sedam do 10 dana ako se nastavi ovako visoka potrošnja, izjavio generalni direktor EPS-a Dragomir Marković.

EPS nema više nikakvih mogućnosti da poveća proizvodnju struje, a više nema ni tehničkih mogućnosti za povećanje uvoza struje, koji je dostigao maksimum, rekao je Marković za RTS. On je zbog toga još jednom apelovao na potrošače da smanje potrošnju struje.

Smanjenje potrošnje od sedam odsto očuvalo bi stabilnost elektroenergetskog sistema, a to bi bilo moguće ako svako isključi jednu sijalicu, jednu ringlu ili jedan štap u kvarcnim grejalicama, rekao je Marković.

 

EPS počeo isključenja, zamrznuta oprema u Kolubari


Elektroprivreda Srbije saopštila da je počela hitno da isključuje industrijske potrošače prema naredbi Vlade Srbije, pošto apeli za smanjenje potrošnje struje nisu urodili plodom.

"Izuzetak mogu biti samo ona preduzeća čiji tehnološki proces zahteva nešto duže vreme zaustavljanja, ali će i u tim slučajevima doći do isključenja sa mreže", kazao je Zoran Manasijević, pomoćnik generalnog direktora EPS-a za tehnički sistem.

Manasijević je naglasio da je od jutros kritično stanje na kopovima Rudarskog basena Kolubara, koje ugljem snabdeva najveću termoelektranu u Srbiji Nikola Tesla. "Zbog temperature od minus 30 stepeni Celzijusa, došlo je do zamrzavanja tehnike i izuzetno otežanog prevoza uglja do termoelektrana", istakao je on.

Vlada Srbije je odlučila sinoć da radi zaštite energetskog sistema ograniči isporuke struje određenim ustanovama i kompanijama koje su veliki potrošači, a nisu od vitalnog značaja za svakodnevno
funkcionisanje.

"Građanima i ustanovama koje obezbeđuju vitalne usluge, a to su toplane, bolnice, vodovodi, prehrambeni kombinati i slične, struja neće biti isključivana", saopštila je Vlada sinoć.

Lokalnim samoupravama naloženo je ukidanje dekorativne i reklamne rasvete.

   

Rekordna prozivodnja i potrošnja Beogradskih elektrana


 Beogradske elektrane imaju dovoljno energenata da Beograđanima obezbede grejanje iako je proizvodnja rekordno visoka usled najniže zabeležene temperature u poslednjih 20-ak godina, izjavio jo tehnički direktor tog preduzeća Vladan Pavlović.

"Izdržaćemo, Srbija gas nam garantuje da ćemo imati dovoljno gasa, a što se tiče ostalih enegenata imamo dovolno rezervi da izdržimo do kraja meseca", kazao je Pavlović novinarima pred obilazak Toplane sa predsednikom Skupstine grada Aleksandrom Antićem.

Čelnici eletrana i grada upozorili su da je štednja neophodna jer sistem u kontinuitetu to ne može dugo da izdrži.

"Jutros je ... izmereno od minus 15 do minus 26 što je najniža temperatura u poslednjih 20-ak godina. Naša produkcija toplotne enegije bila je maksimalna i predstavlja rekord prozivodnje u poslednje dve decenije", rekao je Pavlović.

"Svi toplotni izvori su u funkciji, distributivna mreža je pod kontrolom, nema većih curenja, ako ima problema ona su lokalnog karaktera, imamo 350 reklamacija u toku dana što je niže od prosečnog broja", kazao je on.

Antić je rekao da su Beogradske elektrane noćas zabeležile maksimum u isporuci toplotne energije, ali i da postižu rekorde u potrošnji enegenata - između 150 do 200 miliona dinara dnevno.

Beogradske elektrane čine 50 odsto ukupnog daljinskog sistema u zemlji njihov eventualni kvar doveo bi do raspada elektroenergetskog sistema Srbije, kazao je Antić.

Antić je apelovao na "privilegovane građane" koji imaju daljinsko grejanje da ne dogrevaju stanove, jer bi to takođe moglo da naruši stabilnost elektroenergetskog sistema.

Prema rečima Antića, večeras će u cilju štednje biti isključena dekorativna rasveta na javnim institucijama, reklamni panoi, svaka treća javna rasveta, kao i veliki potrošači.

Tokom obilaska elektrane rečeno je da se samo isključenjem 250 škola sa sistema grejanja, zbog vanrednog raspusta, postiže ušteda do 2,5 odsto.

 

Danas ili sutra odluka o neradnim danima sledeće nedelje


Komandant Štaba za vanredne situacije i ministar za unutrašnje poslove Ivica Dačić izjavio je da bi danas ili najkasnije sutra trebalo da bude doneta odluka o tome koji će dani sledeće sedmice biti neradni, zavisno od procene elektroenergetske situacije i vremenske prognoze. "Pitanje je da li treba raditi i u ponedeljak i utorak ako se proceni da je za pojedine institucije bolje da ne rade", kazao je Dačić.

Ministar je upozorio da Srbiji preti energetski kolaps ako ne budu primenjene sve mere štednje. "Ako se ne bude štedelo najviše će trpeti građani, pošto će i njima biti uvedene restrikcije", kazao je Dačić.

   

Niske temperature ne utiču na proizvodnju na Đerdapu 1


Niske temperature od dvadesetak stepeni ispod nule ne utiču na proizvodnju električne energije na Hidroelektrani "Đerdap 1", izjavio je danas novinarima predstavnik tog privrednog drušva.

Svih pet raspoloživih agregata proizvodi struju, a na šestom je u toku u revitalizacija, rekao je Čeda Dragišić iz službe za informisanje Hidroelekrane "Đerdap 1".

"Uz dotok Dunava od 3.000 do 3.200 kubnih metara u sekundi, dnevno se na 'Đerdapu 1' proizvodi oko 11 miliona kilovat sati električne energije, dok je prošle godine u ovom periodu proizvodeno oko 19 miliona", naglasio je Dragišić.

Prema njegovim rečima, hideroelektrana "Đerdap 2" na Kusjaku, dnevno proizvodi 3,5 miliona kilovat sati.

Dragišić je naglasio da su preduzete sve potrebne mere kako bi se proizvodnja u našim najvećim hidroelektranama u vanrednim uslovima odvijala bez problema.

"Uključeni su grejači na ulazu u 'Đerdap 1' i vazdušne zavese koje štite turbine od leda koji je pokrio čitavu površinu akumulacije. U toj zoni ima leda od brane do 1.033 kilometra na Dunavu, na delu reke između Donjeg Milanovca i Golupca", rekao je on.

Prema njegovim rečima, probleme bi mogle da izazovu ledene sante koje stižu iz gornjeg Dunava i koje gomilanjem mogu da naprave ledene čepove.

"Ledeni čepovi usporavaju protok vode i potencijalna su opasnost od poplava. Zato ledolomac ,Greben' od ponedeljka u sektoru 'Đerdapa' razbija led, a od srede na istom zadataku je i rumunski ledolomac ,Golijat'", objasnio je Dragišić.

Plovidba Dunavom je na ovom delu obustavljena.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Energetika, Struja, Vremenske nepogode

Ličnosti: Zoran Manasijević, Ivica Dačić, Dragomir Marković

Institucije: Vlada Srbije

Kompanije: Elektroprivreda Srbije


Unesite tekst komentara:

<<

04. jun - 10. jun 2012.

>>