emg home

RSS

Zamrznut aranžman s MMF-om

09. februar 2012. | 13:40 17:09

Izvor: Emg.rs, Beta, Tanjug

Međunarodni monetarni fond zamrznuo kreditni aranžman sa Srbijom, saopštila Vlada Srbije.

Prema proceni MMF-a, postoji opasnost da privredni rast u Srbiji u 2012. bude manji od ranije procenjenih 1,5 odsto, što bi moglo da uzrokuje manje budžetske prihode i veći deficit.

Kako se navodi u saopštenju, predstavnici MMF-a su naveli da će prva revizija kreditnog aranžmna iz predostrožnost, vrednog 1,1 milijardi evra, biti realizovana po usvajanju rebalansa budžeta za 2012. "Status aranžmana koji Srbija ima s MMF-om ostaće nepromenjen", navodi se u saopštenju i dodaje da će Misija MMF ponovo doći u Srbiju polovinom ove godine.

Na završkom sastanku premijera i ministra za finansije Mirka Cvetkovića s predstavnicima MMF-a potvrđeno je da će Vlada nastaviti da sprovodi sve dosadašnje dogovore, uključujući nivo deficita i visinu javnog duga.

Predstavnici MMF-a su naveli da je Vlada zahvaljujući dobroj ekonomskoj politici tokom 2011. doprinela održanju ekonomske aktivnosti i očuvanju makroekonomske stabilnosti.

Dogovorom MMF-a i Vlade Srbije o prvoj reviziji aranžmana iz predostrožnosti, postignutim sredinom novembra, bilo je predviđeno da budžetski deficit u 2012. bude 4,25 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Petrović: Zamrzavanje aranžmana sa MMF nije dobro


Predsednik Fiskalnog saveta Srbije Pavle Petrović izjavio je danas da nije dobro što je Međunarodni monetarni fond (MMF) zamrznuo aranžman sa Srbijom jer će to smanjiti kredibilnost ekonomske politike Vlade.

"Presudno je da se održe fiskalni ciljevi i da se Vlada Srbije drži dogovora da budžetski deficit u ovoj godini bude do 4,25 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), odnosno oko 153 milijarde dinara", kazao je Petrović.

Kako je podsetio, Fiskalni savet je još u decembru prošle godine ocenio da rast BDP u 2012. neće biti planiranih 1,5 odsto, već između 0 i 0,5 odsto.

To će za poslednicu imati manje prihode budžeta za 30 do 35 milijardi dinara, kazao je Petrović i dodao da će to morati da se nadoknadi smanjenjem troškova ili većim prihodima. Ukoliko do toga ne dođe, dodao je, deficit državnog budžeta Srbije biće 5,3 odsto BDP-a.

"Presudno je da taj deficit pre izbora ne otrgne kontroli", naglasio je predsednik Fiskalnog saveta dodajući da su u vreme izbora pojačani pritisci na rast javne potrošnje.

Petrović je precizirao da Vlada Srbije sa MMF ima dogovoren i nivo budžetskog deficita za prvi kvartal ove godine i da će Fiskalni savet pratiti da li će deficit biti u tim granicama.

"Ako budžetski deficit bude veći to će biti znak da Vlada popušta i da može doći do makroekonomske nestabilnosti, što može imati negativne posledice i na investicije i poverenje međunarodne javnosti", ocenio je Petrović.

Kako je dodao, ako se Vlada ne bude pridržavala fiskalnih pravila o nivou deficita i javnog duga moguće su turbulencije već u prvoj polovini ove godine.

Petrović je kazao da će rebalans budžeta koji MMF zahteva za nastavak kreditnog aranžmana sa Srbijom verovatno pripremati nova vlada, nakon izbora.

Za novu vladu nužna će biti ozbiljna poreska reforma i smanjenje javnih rashoda da bi se srepčio rast javnog duga i dužnička kriza, a rebalansom budžeta moraće da se stavi pod kontrolu ova godina i postavi temelj za srednjoročno fiskalno prilagođavanje u naredne tri godine, naglasio je predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović.

 

PKS: Odluka MMF-a nije dobra poruka za investitore


Privredna komora Srbije (PKS) ocenila je danas da odluka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da zamrzne aranžman iz predostrožnosti sa Srbijom "nije dobra poruka za investitore".

Kako je rečeno agenciji Beta u PKS, za Srbiju je sada važno da pokaže da je dosledna u sprovođenju fiskalnih pravila utvrđenih zakonom i da poštuje dogovor koji je već postignut sa MMF-om.

"Odstupanje od dogovora moglo bi da se negativno odrazi na ocenu rizika zemlje i uslove zaduživanja na međunarodnom finansijskom tržištu, što bi se direktno odrazilo na konkurentnu sposobnost domaće privrede i mogućnost izvoza. To se ne sme dozvoliti", ističu u toj privrednoj asocijaciji.

Preczira se da srpska vlada treba pod hitno da donese plan za smanjenje javnih rashoda, kako bi se sprečio rast budžetskog deficita, ukoliko dođe do smanjenja javnih prihoda zbog sporijeg privrednog rasta od planiranog.

Na taj način, kako ističu u PKS, može se učvrsti uverenje MMF-a i investitora da su javne finansije u Srbiji pod kontrolom i sprečiti šteta po privredu.

Međunarodni monetarni fond zamrzao je danas aranžman iz predostrožnosti sa Srbijom, vredan 1,1 milijardi evra, a razmatranje prve revizije nastaviće se nakon rebalansa budžeta za 2012.

UPS: Zamrzavanje aranžmana sa MMF loše za privredu


Unija poslodavaca Srbije saopštila je danasa da će zamrzavanje kreditnog aranžmana Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) sa Srbijom pogoršati situaciju u kojoj se nalazi privreda i država.

"Kreditni rejting države nastaviće sa daljim padom, što znači da će i zaduživanje države i eventualno zaduživanje privrede kod potencijalnih kreditora u inostranstvu biti otežano", kazao je predstavnik Unije poslodavaca Srbije zadužen za odnose sa javnošću Dragoljub Rajić.

Prema njegovim rečima, zamrzavanje aranžmana će stvoriti i "dodatnu nestabilnost u privlačenju stranih investitora, jer je Srbija još uvek na listi zemalja za koje se traže dodatne garancije da bi neko došao i investirao".

"Sporazum sa MMF-om uvek predstavlja vrstu sigurnosti što se videlo i kod pravljenja nekih ušteda u toku mandata prethodne vlade kada je trebalo povući racionalne poteze u interesu privrede i građana", kazao je on i dodao da je MMF tada imao "značaju ulogu korektora koji je sugerisao da se određene mere sprovedu kako bi budžet države bio održiv".

On smatra da se u ovoj godini može očekivati i pad privredne aktivnosti, navodeći da bi u trenutnim okolnostima "privrednici bili zadovolnji ako rast bude nulti".

Rajić je kazao da bi bilo bolje da je aranžman portpisan, pre svega zbog stranih investitora, jer bi veći priliv ulaganja značio lakše pokrivanje nedostataka novca u budžetu.

Prema njegovim rečima, zbog predstojećih izbora i sastavljanja nove vlade, zemlja u narednih šest sedam meseci neće imati nikoga ko donosi ozbiljne odluke, što nije dobro po pitanju aranžmana sa MMF-om.

"Nama je MMF potreban jer političke strukture na vlasti u proteklih 10 godina nisu sprovele neophodne reforme koje bi danas dovele da javni sektor i administracija budu manji, a da privreda bude jača i sposobnija da puni budžet", zaključio je predstavnik UPS Dragoljub Rajić.

 

Bajec: Aranžman nije prekinut, revizija do polovine 2012.Aranžman iz predostrožnosti s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) nije prekinut, niti je doživeo krah, već ostaje na snazi, ali se njegova revizija odlaže do polovine godine, dok se rebalansom budžeta ne utvrdi ono što je dogovoreno da će se u praksi sprovoditi sa stanovišta ekonomske politike vlade, izjavio je danas ekonomski savetnik premijera Srbije Jurij Bajec.

"Znači, program ostaje na snazi, ali se njegova revizija odlaže dok se rebalansom budžeta ne utvrdi ovo što je inače dogovoreno da će se u praksi sprovoditi sa stanovišta ekonomske politike vlade", istakao je Bajec i preneo da je MMF dao pozitivnu ocena o radu vlade Mirka Cvetkovića za 2011. godinu.

U Fondu su uvereni da će premijer Srbije do kraja mandata ispuniti dogovorene obaveze s MMF, kaže Bajec.

"Predstavnici vlade su pružili uveravanje misiji Fonda, koje je ona prihvatila, da će se do kraja svog mandata striktno pridržavati dogovorene ekonomske politike, uključujući i dogovorene okvire sprovođenja budžeta, kako sa stanovišta veličine javnog duga, tako i fiskalnog deficita", istakao je Bajec.

Predstavnici MMF-a su tokom razgovora isnistirali pre svega na veličini garancija za zajmove javnim preduzećima i ukazivali na opasnost da se kroz dodatno zaduživanje ne ugrozi zakonski okvir javnog duga, a to se u praksi i ne može sprovesti do kraja mandata sadašnje vlade , rekao je Bajec.

On je izrazio oceckivanje da će pitanje rebalansa budžeta biti na dnevnom redu tek posle sastavljanja nove vlade.

"Realno je očekivati da će nova vlada i sa stanovišta drugih budžetskih pozicija , razmatrati svoju budžetsku politiku do kraja 2012. godine u skladu sa ciljevima, koje će ona definisati", kazao je on.

Bajec je preneo da je tokom današnjih završnih razgovora sa tehničkom misijom MMF-a data konačna ocena o sprovođenju dogovorene ekonomske politike, pre svega politike budžeta, zatim su ponovo razmotrena neka otvorena pitanja budžeta za 2012. godinu, a bilo je i reči o projekcijama privrednog rasta u evrozoni, Evropi i u Srbiji i posledicama eventualnog pogoršanja ekonomske situacije.

Razgovaralo se i o tome kako bi se to odrazilo na projektovanu stopu rasta bruto domaćeg proizvoda, sa kojim je počeo taj aražman iz predostrožnosti i koliko je ona realno ostvariva, rekao je Bajec i dodao da su u tom kontekstu sagledani i rizici vezani za veličinu javnog duga u Srbiji i dogovorenog fiskalnog deficita.

Bajec je podvukao da ni ovog puta u razgovorima s tehničkom misijom MMF-a "nije bilo nikakvog govora o zamrzavanju isplata plata i penzija."

"Drugim rečima, to uopšte nije bilo na dnevnom redu. Znači, dogovoreni okviri koji su zakonom definisani, a to je isplata plata u javnom sektoru, isplata penzijaa, socijalna davanja, sve ide kako je dogovoreno", podvukao je Bajec.

Teme razgovora su bile isključivo rizici koji bi se eventualno javili, ukoliko bi se država "preinvestirala", odnosno, ukoliko bi davanjem garancija za kredite ugrozila visinu javnog duga i prešla granicu od 45 odsto BDP-a, kao i pitanje dokapitalaizacije Komercijalne banke.

Fabris: Loše za kreditni rejting


Zamrzavanje aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) može se negativno odraziti na kreditni rejting Srbije, jer će međunarodne rejting agencije uzeti u obzir ovu promenu u aranžmanu, ocenio je ekonomista Nikola Fabris.

"Odlaganje revizije može imati određeni negativni uticaj, mada prilikom donošenja odluke o kreditnom rejtingu Srbije to neće biti dominantna varijabla", kazao je Fabris portalu Euraktiv (www.euractiv.rs).

Agencija za utvrđivanje kreditnog rejtinga Fič (Fitch) potvrdila je u novembru 2011. godine kreditni rejting Srbije na "BB-" sa stabilnim izgledima za poboljšanje rejtinga, navodi se na sajtu Narodne banke Srbije.

Agencija Standard end Purs (Standard&Poors) povećala je kreditni rejting Srbije sa "BB-" na "BB"u martu 2011.godine.

Bez obzira što Srbiji trenutno nije neophodan novac iz aranžmana, Fabris je ocenio da odluka MMF-a da odloži prvu reviziju "nije dobra za reputaciju i kredibilitet Vlade Srbije".

Prema njegovoj oceni, zamrzavanje aranžmana neće imati veći negativni uticaj na strane direktne investicije.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Aranžman sa MMF-om

Ličnosti: Mirko Cvetković

Institucije: Vlada Srbije, MMF, Udruženje poslodavaca Srbije


Unesite tekst komentara:

<<

04. jun - 10. jun 2012.

>>

Povezani naslovi