emg home
RSS

Ešton: Tadić i Tači spremni za početak dijaloga

27. oktobar 2010. | 17:25

Izvor: Beta

Grad: Brisel

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton ocenila je danas u Briselu da su srpski predsednik Boris Tadić i kosovski premijer Hašim Tači sada spremni da "smireno" pokrenu dijalog Beograd-Priština, naglasivši da "o vremenu pokretanja pregovora pre svega oni odlučuju".Ketrin Ešton je, u raspravi u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta, istakla da je zainteresovana da se u dijalogu Beograd-Priština raspravlja o pitanjima "od interesa za svakodnevni život ljudi".

Na pitanja poslanika hoće li se raspravljati i o bitnijim stvarima i statusu, visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost EU odgovorila je da to zavisi od načina na koji će se pokrenuti razgovor.

Ona je podvukla da o "vremenu pokretanja razgovora pre svega odlučuju predsednik (Tadić) i premijer Tači". "I oni su sada, ja mislim, spremni da taj proces pokrenu. To ćemo mi činiti veoma smireno", ocenile je Ketrin Ešton.

Dodala je da su pitanja o kojima je ona zainteresovana da se razgovara o "praktičnim pitanjima koja se tiču svakodnevnog života ljudi i u čijem je rešavanju moguće postići istinski napredak".

"Tako ćemo mi krenuti, a kako ćemo nastaviti i koja pitanja suštinski obuhvatiti, zavisiće od toga kako ćemo uspeti da to pokrenemo", rekla je Eštonova i dodala da je o tome jutros razgovarala u Evropskoj komisiji.

"To je važno pitanje za premijera Tačija", dodala je ona, rekavši da je kosovski premijer savršeno jasno stavio do znanja da želi da Kosovo ostvari napredak.

Visoka predstavnica EU navela je da su opravdana i Tačijeva očekivanja oko "evropske perspektive" Kosova, uz opasku da za to treba ispuniti uslove o kojima odlučuje Evropska komisija. 

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

17. oktobar - 23. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi