emg home
RSS

Novi pravilnik smanjiće broj trgovaca tečnim naftim gasom

25. novembar 2010. | 15:14

Izvor: Tanjug

Izmenjeni pravilnik o uslovima za dobijanje energetske licence za obavljanje delatnosti veletrgovine tečnim naftim gasom (TNG) u Srbiji, koji će stupiti na snagu 1. decembra, smanjiće broj trgovaca TNG-om na domaćem tržištu, izjavio je danas predsednik Autogas asocijacije Srbije Branko Vuksan.Taj pravilnik, kako je ocenio, verovatno neće doprineti nestašici i poskupljenju gasa, ističući da, ako ih bude nestašice i poskupljenja TNG-a biće prouzrokovane eventualnim problemima sa isporukom gasa iz Ukrajine i Rusiji i zbog modernizacije rafinerije u Pančevu, a zavisiće i od hladnoće tokom ove zime.

Distributeri bez dovoljnog skladišnog kapaciteta moraće da se udružuju sa drugim distributerima i njihov broj će se zbog toga smanjiti, rekao je on i ocenio da to i nije tako loše, ali da je odredba kojom se propisuje da distributeri moraju da imaju skladišni kapacitet od 3.000 kubika za TNG, preterana i nepotrebna.

Vuksan je ocenio da je olakšavajuće to što je Ministarstvo energetike najavilo da će se odredbe o skladištenju iz tog izmenjenog pravilnika odnositi na sve one koji podnose novi zahtev za dobijanje licenci, a ne i na postojeće distributere, koji već imaju licencu i da će postojeći distributeri u roku od godinu dana morati da se prilagode toj novoj odredbi.

Ako ostane ta uredba doći će do ukrupnjavanja distributera i oni koji imaju izgrađene kapacitete moraće da se udružuju, jer je mnogo velika investicija napraviti tolike skladišni kapacitet, rekao je Vuksan.

On je istakao i da će pravilnik o tako velikom skladišnom prostoru sprečiti nove strane kompanije, koje su zainteresovane da učestvuju na tržištu TNG-a u Srbiji, da dođu da ulažu u našu zemlju.

Te uslove o skladišnim kapacitetima od 3.000 kubika, trenutno može da ispuni samo NIS, rekao je on, istakavši da nigde u okruženju ti skladišni kapaciteti nisu toliko visoko limitirani i da oni na primer u Hrvatskoj iznose 300 kubika.

Vuksan je naveo da se cena TNG-a trenutno kreće između 68 i 70 dinara po litru, da se oko 20 odsto potreba srpskog tržišta za TNG-om, koje iznose oko 360.000 tona godišnje, podmiruje iz domaćih izvora.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Gorivo, TNG


Unesite tekst komentara:

<<

29. novembar - 05. decembar 2010.

>>

Povezani naslovi

  • Potrošnja TNG-a u Srbiji stagnira i iznosi 360.000 tona

    17. novembar 2010. 18:11 |