emg home
RSS

Milosavljević: Iduće godine plate po učinku

08. decembar 2010. | 14:54

Izvor: Beta

Ministar zdravlja Srbije Tomica  Milosavljević izjavio je danas da će tokom iduće godine početi  promena sistema plaćanja zaposlenih u zdravstvu po učinku.Na konferenciji povodom završetka projekta Ministarstva zdravlja i  Evropske unije "Podrška primeni kapitacije u primarnoj zdravstvenoj  zastiti u Srbiji" Milosavljević je kazao da će rezultati tog  projekta biti primenjivi naredne godine.

"Pristupamo promeni zakona o platama u javnom sektoru. Mislim da bi se  svaki građanin složio da prosečan rad treba da bude plaćen  prosečno i zagarantnovno, da ono što je iznad proseka po kvalitetu  treba da bude plaćeno više, a ono što je ispod - manje", kazao je  ministar novinarima pre početka konferencije.

On je podsetio da se primena kapitacije odnosi na domove zdravlja i  dodao da se radi na priprema promene načina plaćanja u bolnicama  "koje će se sprovoditi po dijagnostičkim grupama".

"Promene su uvek problem za sistem. Možemo unedogled odlagati promenu  sistema plaćanja, ali naš cilj je povećanje kvaliteta, veća  efikasnost i dobijanje veće vrednosti za uloženi novac", naveo je  Milosavljević.

On je kazao i da EU pomaže zdravstvenom sistemu Srbije poslednjih  deset godina i podsetio da je ta pomoć u početku bila namenjena za  grejanje i antibiotike, a da se sad sredstva izdvajaju za razvojne  projekte.

Šef Delegacije EU Vensan Dežer je kazao da EU slične projekte  podržava i u zemljama članicam te unije.

"Cilj je povećanje efikasnosti zdravstvenog sistema. Mislim da u  Srbiji mora da se poveća nivo prevencije, jer je u vrhu po broju  obolelih od nekih obliak malignih bolesti", kazao je Dežer.

Projekat "Podrška primeni kapitacije u primarnoj zdravstvenoj  zaštiti u Srbiji" započet je 2007. godine i EU je uložila 4,5  miliona evra u njegovo sprovođenje. Dva miliona evra je potrošeno na  informatizaciju zdravstvenih ustanova širom Srbije.

U projektu je učestvovalo 28 domova zdravlja među kojima su  Subotica, Zaječar, Užice, Čačak, Novi Sad, Šabac, Vranje,  Vračar, Savski Venac i drugi.

Komentarišući nedavne navode nevladine organizacije "Doktori protiv  korupcije" o neefikasnom sprovođenju projekata EU u obasti zdravstva  u Srbiji i porast korupcije, Milosavljević je kazao da je to gomila  neodgovornih istina.

"Moram da se ogradim, ali ako je to stvarno sve rečeno onda mogu samo  da kažem da je to gomila neodgovornih neistina plasiranih sa dozom  manipulacija, a bojim se da je nekoliko ljudi koji o tome govorili ima  ličnu frustraciju i pogled po kom je govorio", kazao je  Milosavljević.

Predstavnici organizacije "Doktori protiv korupcije" među kojima je  bivša gradska sekretarka za zdravstvo Dragana Jovanović i udruženja  pacijenata "Zdravlje" na konferenciji za novinare prošle sedmice  izneli su tvrdnje o korupciji i neprimenjivanju projekata EU u  zdravstvu.

Milosavljević je danas upitao i da li je poznato koliko članova ima  ta organizacija i čime se tacno bavi ili su njene jedine aktivnosti  konferencije za novinare "po principu držte lopova".

Dežer je tim povodom kazao da su njegovi saradnici ispitali  evalucione izveštaje i sve u vezi sa postavljenim pitanjima o primeni  projekata EU u zdravstvu i da do danas nije utvrđena nikakva greška.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

09. decembar 2010. 20:00:50

| Ime

0

Tebi bi po zasluzi pripadao neki srednjevekovni način kažnjavanja recimo pod nokte....
Pa ćuti nesrećo koja si nas u crno zavila.

<<

24. oktobar - 30. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi