emg home
RSS

U TENT u Obrenovcu uloženo više od 30 miliona evra

15. decembar 2010. | 18:15 18:21

Izvor: Tanjug

Grad: Obrenovac

Termoelektrana "Nikola Tesla" (TENT) u Obrenovcu danas je preuzela novi sistem za prikupljanje, transport i odlaganje pepela u elektrani "Nikola Tesla B", koji će značajno smanjiti zagađenje vazduha i vode. U sistem je uloženo više od 30 miliona evra, od čega je 28 miliona evra donacija Evropske unije.

Danas je završen i probni rad tog sistema, koji je pokazao da je za prečišćavanje jednog kilograma pepela potreban svega litar vode, dok je stari sistem za to koristio 10 do 15 litara.

Izgradnjom novog sistema omogućena je upotreba pepela u cementnoj i građevinskoj industriji, kao i u putnoj privredi.

Blok 2 TENT-a povezan je sa novim sistemom u oktobru 2009, a Blok 1 sredinom ove godine.

Svečanosti su, između ostalih, prisustvovali ministar za energetiku i rudarstvo Petar Škundrić, ministar za živonu sredinu i prostorno planiranje Oliver Dulić, šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer i generalni direktor EPS-a Dragomir Marković.

Dežer je najavio da će EU sa 21 milion evra podržati projekat ugradnje električnih filtera u blokovima A6, B1 i B2 TENT-a i izdvojiti dodatnih 15 miliona evra za izgradnju stanice za prečišćavanje vode u Obrenovcu.

"Sbija napreduje u procesu pribiližavanja EU i napredak se vidi i u oblasti energetike", ocenio je Dežer i ukazao da naša zemlja treba da odredi politiku cena svih energenata, zbog privlačenja stranih investitora, jer cena električne energije mora da odgovara troškovima njene proizvodnje.

Škundrić je najavio da će narednih godina u zaštitu životne sredine u oblasti energetike biti uloženo oko 1,2 milijarde evra, zatim oko tri milijarde evra u revitalizaciju postojećih energetskih kapaciteta i još pet milijardi evra, u narednih pet do šest godina, za izgradnju novih proizvodnih kapaciteta.

Škundrić se saglasio sa Dežerom da je jako važna politika cena energenata, ukazujući da Srbija neće moći da napreduje ukoliko ne bude izvršila harmonizaciju svih cena energenata sa onima u regionu.

Ministar za energetiku je dodao da su u sektoru energetike najveće investicije u Srbiji.

Dulić je, pak, rekao da će, zahvaljujući novom sistemu prečišćavanja pepela u Bloku B u TENT-u, godišnje biti ušteđeno oko 18 miliona tona vode i naveo da je ove godine, primenom novog sistrema, oko 25.000 tona pepela upotrebljeno u proizvodnji cementa, a prošle godine je upotrebljeno samo 120 tona.

Direktor TENT- a Petar Knežević je objasnio da se upotrebom novog sistema za pepeo stvaraju uslovi za stvaranje čvrste mase na površini deponija, čime se sprečava raznošenje pepela po okolini tokom vetrovitih dana.

Pored stručnjaka iz TENT-a, u realizaciji projekta učestvovali su konzorcijum koji čine "Energoinvest" iz Sarajeva i mađarski EWB, kao i podizvođači "Goša-montaža", "Termoelektro-Enel", "Minel elektromontaža", "Interkop" i drugi.

Generalni direktor EPS-a je kazao da je taj sistem bio najveći ekološki projekat i najavio da će u projekte odsumporavanja u obrenovačkim elektranama biti uloženo oko pola milijarde evra.

Svake godine u termoelektranama "Nikola Tesla" sagori se više od 20 miliona tona lignita.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Energetika, Investicije

Ličnosti: Oliver Dulić, Vensan Dežer, Petar Škundrić

Kompanije: Elektroprivreda Srbije, Termoelektrana Nikola Tesla


Unesite tekst komentara:

<<

24. oktobar - 30. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi