emg home
RSS

Srbija počinje pregovore o članstvu u CERN-u

21. decembar 2010. | 11:46 12:33

Izvor: Beta

Srbija danas počinje pregovore o članstvu u Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja (CERN), u okviru koje se vrši trenutno najveći svetski eksperiment, saopštio je ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar ĐelićĐelić je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije precizirao da će pregovori o članstvu trajati godinu dana, nakon toga Srbija dobija status pridruženog člana, a kroz dve do pet godina postaje i punopravni čclan CERN-a. Zajedno sa Srbijom pregovore o članstvu počinju i Slovenija, Kipar, Izrael i Turska.

On je ocenio da pregovori sa o članstvu u CERN-u mogu da budu podsticajni za privredu, a takođe, i jedan od važnih koraka u procesu evropske integracije Srbije.

Predsednik komisisje saradnju sa CERN-om Petar Adžić zahvalio se Vladi na podršci koju je pružila naučnicima.

"Ovo je veliki dan za sve fizizčare u Srbiji i zaista puno znači to što je država stala iza nas", kazao je Adžić. On je dodao da članstvo u Cernu nije samo šansa za fizičare, već i sve ostale naučnike koji se bave biomedicinom, inženjerstvom ili informacionim tehnologijama.

Jugoslavija je bila jedna od 12 osnivača CERN-a 1954. godine, a povukla se iz ove organizacije 1961. godine.

U članstvu CERN-a je 20 zemalja, a oko 30 država sarađuje sa centrom u Ženevi. CERN-ov akselerator "Veliki sudarač hidrona" je predviđen da ubrza do ogromne energije. On je projektovan da se ubrzani snopovi međusobno sudare što će osloboditi energiju i omogućiti nastanak procesa do sada neviđenih u eksperimentima.

U izgradnji ove složene mašine učestvuje i 40 srpskih naučnika. 

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Nauka

Ličnosti: Božidar Đelić

Institucije: CERN


Unesite tekst komentara:

<<

20. decembar - 26. decembar 2010.

>>

Povezani naslovi