emg home
RSS

U gradnju naučno-tehnološkog parka u Kragujevcu šest miliona evra

15. decembar 2010. | 14:34

Izvor: Beta

Grad: Kragujevac

Ministarstvo nauke i tehnologije uložiće šest miliona evra u gradnju prvog naučno- tehnološkog parka u Kragujevcu, rekao danas ministar Božidar Đelić. Gradnja treba da počne 2011.

Đelić je dodao da je reč o sigurnim sredstvima koja potiču iz prve rate aranžmana sa Evropskom investicionom bankom.

Protokol o realizaciji projekta danas su u Rektoratu Kragujevačkog univerziteta potpisali Đelić, rektor Univerziteta Slobodan Arsenijević i gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović.

Đelić je dodao da će naučno-tehnološki park u Kragujevcu biti deo integrisane mreže koju čine inkubatori tehnološkog biznisa u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Za zemljište koje je obezbedio grad neće se plaćati naknada za uređenje gradskog građevinskog zemljišta, a gradska uprava će snositi i troškove izdavanja dozvola i uvođenja komunalne infrastrukture.

"Park će imati veoma povoljne uslove za razvoj tehnološkog biznisa i biće otvoren ne samo za istraživače i naučnike sa Univerziteta, nego i za preduzetnike koji imaju inovativne ideje" rekao je Đelić.

Prema njegovim rečima, formiran je i Nacionalni fond za inovacione delatnosti za početnim kapitalom od 8,4 miliona evra za dodatno finansiranje i podršku tehnološkim firmama koje će raditi u parku u Kragujevcu.

Đelić je najavio da će u naučno-tehnološki razvoj u Kragujevcu u naredne dve godine biti investirano ne manje od 25 do 30 miliona evra.

Đelić je rekao da se kapitalna ulaganja odnose na finansiranje gradnje prvog Centra za razvoj matičnih ćelija na kragujevačkom Medicinskom fakultetu i gradnju 210 nekomercijalnih stanova za mlade naučne radnike iz tog grada.

 

Najavljena gradnja centra za matične ćelije

Genetičar Miodrag Stojković najavio je danas u Kragujevcu da će do kraja 2011. u tom gradu biti izgrađen centar za matične ćelije, koji će zapošljavati oko 100 naučnika iz zemlje i inostranstva.

"Za ovaj projekat koji obuhvata izgradnju, opremanje objekta i zapošljavanje i rad Centra u naredne četiri godine očekujemo podršku države od 9,3 miliona evra", rekao je Stojković novinarima.

Genetičar je dodao da je reč o centru od 4.500 kvadrata kod zgrade Medicinskog fakulteta u Kragujevcu.

Prema njegovim rečima, u centru će biti stvoreni uslovi da se sa matičnim ćelijama radi po svetskim standardima.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Nauka, Medicina

Ličnosti: Božidar Đelić, Veroljub Stevanović, Slobodan Arsenijević, Miodrag Stojković

Institucije: Evropska investiciona banka, Ministarstvo za nauku i tehnologiju, Kragujevački univerzitet


Unesite tekst komentara:

<<

27. decembar - 02. januar 2011.

>>

Povezani naslovi