emg home
RSS

Đelić: 100 miliona evra podsticaja za izvoznike

15. decembar 2010. | 16:52

Izvor: Tanjug

Grad: Kragujevac

Preduzeća u Srbiji, koja veći deo proizvoda izvoze, u narednoj godini mogu da računaju na podsticaj u ukupnom iznosu od 100 miliona evra, izjavio je danas potpredsednik Vlade Srbije i ministar nauke i tehnološkog razvoja Božidar Đelić.

"Reč je o kreditnim sredstvima Evropske investicone banke (EIB) za koje će država dati garancije banci a zauzvrat uzeti u zalog akcije preduzeća koje uzima kredit zbog izvoza", rekao je Đelić na sastanku sa privrednicima Šumadije i Pomoravlja.

On je naglasio da se onog trenutka kada proizvođač vrat dug skida i zalog sa akcija preduzeća i ocenio da će to olakšati izvoz srpskih preduzeća koja ne moraju kao do sada, primera radi, da stavljaju imovinu pod hipoteku.

Potpredsednik Vlade Srbije saopštio je privrednicima da će u idućoj godini biti formiran Fond za inovacione delatnosti, kao i da će 23. decembra ove godine, po prvi put, biti dodeljena finansijska sredstva za najbolju inovaciju, u iznosu od 20 miliona dinara.

"Fond za inovacione delatnosti je već opremljen i raspolaže početnim kapitalom od oko devet miliona evra ali će on i zvanično biti osnovan u 2011. godini", rekao je Đelić na skupu "Korak ka ekonomiji zasnovanoj na znanju".

Đelić je za mart iduće godine najavio i razgovor sa šefovima razvojnog centra FIAT-a kako bi se u rad tog centra uključio i jedan broj naučnika iz Kragujevcu, pošto će krajem naredne godine početi montaža novog modela automobila.

Privrednici Šumadije i Pomoravlja informisani su i o tome da će u narednoj godini početi izgradnja Naučno-tehnološkog parka, Centra za matične ćelije, kao i da će biti izgrađeno 210 stanova za naučnike kragujevačkog Univerziteta.

Đelić je ponovio da će u ta tri projekta Ministarstvo nauke i tehnloškog razvoja, u aranžmanima sa Evropskom investiconom bankom i sredstvima iz predpristupnih fondova, uložiti oko 25 miliona evra.

Ministar Đelić danas je u Kragujevcu s predstavnicima kragujevačkog Univerziteta i gradske uprave potpisao protokol o izgradnji Naučno-tehnološkog parka i prisustvovao promociji 40. broja medicinskog stručnog časopisa "MATCH" u izdanju Univerziteta u Kragujevcu.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

20. decembar - 26. decembar 2010.

>>