emg home
RSS

Ljajić: Očekujemo usvajanje rezolucije o trgovini organima

22. decembar 2010. | 11:07 17:26

Izvor: RTS

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio da Srbija očekuje da Parlamentarna skupština Saveta Evrope usvoji rezoluciju povodom izveštaja Dika Martija.

Ljajić je za RTS rekao da usvajanje rezolucije ne bi trebalo da bude problem jer je za to potrebna prosta većina glasova članica SE, ali da će Srbija insistirati i na usvajanju preporuka, za šta su neophodne dve trećine glasova.

Prema njegovim rečima, rezolucija o kojoj bi Parlamentarna skupština SE trebalo da raspravlja 25. januara, iako neobavezujuća, ima moralnu snagu i zato nije beznačajna.

"Ako budu usvojene i preporuke, rezolucija će dobiti i operativnu snagu jer će sve zajedno biti podneto Komitetu ministara SE koji može da obaveže članice da sarađuju i pruže pomoć onima koji budu sprovodili istragu", rekao je Ljajić.

On je, međutim, izjavio kako se plaši politizacija slučaja i istakao da izveštaj Martija mora biti sveden na pitanje ljudskih prava, istine, sprečavanja zločina i istrage o tim navodima, jer je reč o ozbiljnim optužbama. "Nećemo dozvoliti da taj slučaj na bilo koji način bude marginalizovan", rekao je Ljajić i dodao da je interes Srbije da rezolucija bude usvojena jer je do sada postojala crno-bela slika da su jedni apsolutno nevini, a drugi krivi za sve što se događalo na Kosovu.

   

Mićunović: Delegacija Skupštine podržava rezoluciju SE


Šef delegacije Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PS SE) Dragoljub Mićunović izjavio je danas u Beogradu da će ta delegacija podržati rezoluciju PS SE povodom izveštaja Dika Martija o trgovini ljudskim organima tokom rata na Kosovu 1999. godine.

Mićunović je rekao novinarima u Skupštini Srbije da "ne može biti razlike u stavovima članova delegacije" i da će svi prihvatiti osudu i dalju istragu zločina.

Prema njegovim rečima, bilo bi pogrešno da se "vrši ofanziva" na SE, kao i da dođe do "spora Srba i Albanaca oko toga ko je veći zločinac".

"Ovo je spor imeđu kriminalaca i zločinaca i humanog dela covečanstva, koji predstavlja i SE. Pustimo ljude koji su nadležni da to i istraže", rekao je Mićunović.

Kako je kazao, delegacija Skupštine Srbije održaće sastanak "za tri-četiri dana na kojem će utvrditi ko će govoriti pred PS SE, koliko dugo i na koji način".

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

31. januar - 06. februar 2011.

>>

Povezani naslovi