emg home

RSS

VBA: Bezbednosna situacija u Srbiji je stabilna

28. decembar 2010. | 13:11

Izvor: Beta

Bezbednosna situacija u Srbiji je stabilna, a najveću bezbednosnu pretnju predstavljaju problemi koji se odnose na samoproglašenu nezavisnost Kosova, organizovani kriminal i korupciju i pojedine ekstremističke grupe, izjavio je danas direktor Vojno-bezbednosne agencije (VBA) Svetko Kovač.Kovač je, predstavljajući izveštaj te agencije od 1. maja do 1. novembra 2010. godine na skupštinskom Odboru za odbranu i bezbednost, rekao da u tom periodu nije bilo ugrožavanja bezbednosti Vojske Srbije u Kopnenoj zoni bezbednosti kao i da je bezbednosna situacija na jugu Srbije bila relativno stabilna, ali da postoje indicije koje pokazuju "mogućnost usložnjavanja".

"Pored postojećih kriminalnih terorističkih grupa na tom prostoru postoje secesionistički zahtevi i provokacije i drugih ekstremnih udruženja i grupa", kazao je Kovač.

Direktor VBA je naveo da agencija nije došla do podataka da pripadnici Vojske i Ministarstva odbrane daju podršku haskim optužnicima Ratku Mladiću i Goranu Hadžiću.

On je naveo da na prostoru Raške oblasti nema indikacija neposrednog ugorožavanja lica i objekata Vojske Srbije i da je poraslo je poverenje u VS.

"To pokazuje i činjenica da se ove godine deset puta više Bošnjaka priključilo profesionalnoj Vojsci Srbije", naveo je Kovač.

On je kazao da potencijalnu pretnju predstavljaju kontakti pojedinih ekstremnih vehabija sa istomišljenicima u regionu, ali da je broj veza pripadnika vojske sa tom kategorijom relativno mali i da ne predstavlja bezbednosni rizik.

On je naveo da je, prema podacima VBA, korupcija u opadanju a da je ta agencija otkrila nekoliko slučajeva korupcije u oblasti javnih nabavki.

"Korupcija ne predstavlja pretnju po sistem odbrane ali zahteva preduzimanje preventivnih i represivnih mera", rekao je on.

Kovač je kazao da je težište kontraobaveštajne zaštite bilo usmereno na školovanje i usavršavanje pripadnika vojske u inostranstvu, zajedničke vežbe i angažovanje u mirovnim misijama.

On je istakao da je smanjen problem skladištenja ubojnih sredstava i da će u prvoj polovini 2011. godine taj problem biti rešen, nakon čega više neće biti ubojnih sredstava na otvorenom prostoru.

Članovima Odbora za odbranu i bezbednost izveštaj za period od 1. maja do 1. decembra 2010. godine je podneo i zastupnik direktora Vojno obaveštajne agencije Dragan Vladisavljević.

Odbor za odbranu i bezbednost usvojio je izveštaje VBA i VOA. 

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Bezbednost

Ličnosti: Svetko Kovač

Institucije: Vojno-bezbednosna agencija


Unesite tekst komentara:

<<

26. decembar - 01. januar 2012.

>>
PON
26UTO
27SRE
28ČET
29PET
30SUB
31NED
01

Povezani naslovi