emg home
RSS

Draginja Đurić, predsednica Izvršnog odbora Banca Intesa

Pad dinara topi i kapital banaka

02. januar 2011. | 13:07

Izvor: Emg.rs

Ako su naši krediti indeksirani u evrima, a kapital iskazan u dinarima, s padom vrednosti nacionalne valute po automatizmu se topi i adekvatnost kapitala banke. Naravno, mnogo je veći problem što našim dužnicima s povećanjem kursa evra rastu i rate kredita, pa potencijalno raste rizik da neće moći blagovremeno da izmiruju obaveze. Ne očekujem da će 2011. biti mnogo drugačija ili mnogo bolja od 2010, čak će biti na određen način i teža jer će neki problemi koji nisu rešeni kumulirati, ali moramo polako da ih rešavamo kako bismo krajem 2011. bili u boljoj poziciji, rekla je Draginja Đurić za magazin Bankar.

Nestabilnost kursa, česte promene referentne kamatne stope i nepredvidiva inflacija, za koju nadležni procenjuju da bi u prvom kvartalu 2011. mogla da dostigne 14,5 odsto, stvaraju velike probleme i bankama koje svoj kapital iskazuju u dinarima, dok je najveći deo njihovog kreditnog portfolija s deviznim predznakom, ističe u razgovoru za Bankar Draginja Đurić.

Mislim da je najveći problem taj što smo 2005. i 2006. nerealno držali prilično jak dinar, a da za to nismo imali podlogu u realnom rastu proizvodnje. Dopustili smo da naša potrošnja bude iznad realnih mogućnosti u nismo uvažavajući činjenicu da takvo stanje nije održivo. Sad smo svi koncentrisani na kretanje kursa, a bez priliva inostranog kapitala, investicija i izvoza, koji ne možemo da povećamo preko noći, nema ni dugoročne stabilnosti nacionalne valute, kaže Draginja Đurić, kojoj je treći put za redom dodeljeno priznanje Ekonom:east Media Group Bankar godine.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Banke

Ličnosti: Draginja Đurić

Kompanije: Banca Intesa


Unesite tekst komentara:

<<

24. oktobar - 30. oktobar 2011.

>>